Дії Росії на ЗАЕС провокують серйозний ризик ядерного інциденту, - Держдеп США

Дії Росії на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) підвищують ризик можливого викиду радіації. Про це попередила заступниця держсекретаря США з контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Дженкінс, передають Патріоти України із посиланням на CNN.

"Росія створила серйозний ризик ядерного інциденту, небезпечного викиду радіації, який може загрожувати не лише людям і навколишньому середовищу України, а й вплинути на сусідні країни та все міжнародне співтовариство", – вважає Дженкінс.

Вона ще раз закликала РФ припинити військову діяльність навколо ЗАЕС. Вона також наголосила на важливості того, щоб Міжнародне агентство з атомної енергії могло відвідати та перевірити об’єкт. Дженкінс не надала жодних подробиць цього візиту, який глава агентства назвав "неминучим".

Дженкінс повідомила на брифінгу, що не може підтвердити повідомлення про те, що станцію відключили від мережі, але сказала, що "ми дуже стурбовані відключенням будь-якої іншої електростанції; ми дуже стурбовані будь-якою діяльністю, яка відбувається, особливо через те, що ми не маємо адекватного доступу, щоб побачити, що насправді відбувається і який може бути негайний вплив того, що там відбувається".

Дженкінс не сказала, чи велися дискусії про те, як пом'якшити потенційну ядерну катастрофу. "Очевидно, що є визнання можливої проблеми. Ми всі стурбовані можливим ядерним інцидентом. Ми всі стурбовані можливим витоком радіації через безвідповідальні дії Росії. Тому я б просто сказала, що ми всі це усвідомлюємо, і ми це враховуємо", – заявила вона.

Словаччина призупинила пропуск вантажівок з території України

субота, 4 травень 2024, 23:16

Словаччина тимчасово призупинила оформлення та пропуск великогабаритних транспортних засобів з України через поломку сканера в пункті пропуску Вишнє Нємецьке. Про це у суботу, 4 травня, повідомили в державній митній службі, передають Патріоти України. ...

Інтрига для Путіна: Голова МЗС відповів, чи відправить Польща свої війська в Україну

субота, 4 травень 2024, 22:29

У питанні щодо відправки військ НАТО в Україну Польща не інформуватиме Кремль про своє остаточне рішення. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, передають Патріоти України. Коментуючи пропозицію президента Франції Емманюеля...