"Якщо ви боїтесь...": Самусь пояснив, чи можуть країни НАТО домовитися про закриття неба над Україною

З технічного погляду НАТО не має жодних проблем, щоб закрити небо над західною частиною України. Однак відповідне рішення ухвалюється консенсусом, а тому малоймовірно, щоб усі країни підтримали цю ідею. Про це в ефірі OBOZ.Talk розповів заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Він пояснив: байдуже, закривати небо над усією Україною чи тільки над частиною – це у будь-якому разі означатиме вступ Альянсу у прямий військовий конфлікт із Росією.

"Збиття російських літальних апаратів, таких як крилата ракета, безпілотник або балістична ракета, або абсолютно будь-який літальний апарат – це війна. Фактично, це збройний конфлікт, а НАТО проти цього. Зокрема, генеральний секретар НАТО постійно говорить про недопущення прямого військового конфлікту", – наголосив Самусь.

"Мало ймовірно досягти такого консенсусу. А в цих історичних реаліях, мабуть, це все ж таки неможливо", – вважає він.

Директор Центру досліджень армії додав, що окремі країни, наприклад Польща або Румунія, могли б самостійно збивати ворожі цілі над Україною. "Але для цього, знову ж таки, має бути певний консенсус хоча б більшості країн НАТО", – уточнив він.

"Ну, наприклад, якщо Польща збиває ракету російську на територію України, Росія заявляє про те, що Польща завдала їй військової шкоди – це визначається як агресивні дії проти Росії. Вона має право почати діяти якось агресивно проти Польщі і може, наприклад, завдати ракетного удару по території Польщі вже безпосередньо", – розповів Самусь.

На його думку, немає ніяких червоних ліній, США і країни НАТО просто бояться перетнути психологічну межу і вступити в прямий конфлікт, хоча Росія не має достатньо сил, щоб протистояти Альянсу.

"Якщо ви боїтеся, наприклад, розміщувати американські Patriot, щоб вони збивали російські ракети, ви можете їх дати нам в лізинг. Просто передати їх у власність уряду України, і вже вона нестиме відповідальність за все, що зв'язано з тим комплексом", – пропонує Самусь.

"Це логічно": Орбан розповів, що думає Путін про перемовини та припинення вогню в Україні

понеділок, 8 липень 2024, 13:30

Російський диктатор Володимир Путін не висловив зацікавленості у припиненні вогню в Україні та проведенні перемовин. Про це заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в інтерв’ю Роджеру Кьоппелю - головному редактору тижневика Die Weltwoch, передають...

Москва з Пекіном та Бразиліа не відговорили: Аргентина вирішила надати Україні пакет військової допомоги

понеділок, 8 липень 2024, 13:28

Міністр оборони Аргентини Луїс Альфонсо Петрі на конгресі правих сил Латинської Америки в Бразилії обґрунтував рішення Буенос-Айреса "підтримати Україну та Ізраїль у їхніх війнах". Про це повідомляє Polskie Radio. "У минулому Аргентина обіймалися з Вен...