Хіти тижня. Британія дає кредит на розгортання в Україні виробництва сучасних міні-корветів для ВМСУ. Натомість Міноборони націлилося на сирий, застарілий та коштовний радянський проект, - ЗМІ

Коли морально застарілий проект, більш коштовний, і проблемний щодо озброєнь та фінансування робіт перемагає дешевший, сучасний і "під ключ" та ще й з пільговою кредитною лінією - шукайте корупцію та "відкати"

Міністр оборони Великобританії Роберт Бен Лоббан Уоллес запропонував керівництву Збройних сил України розгорнути будівництво ракетних катерів на одному з українських судноремонтних заводів.

Як пише "Думская", у командування ВМСУ "слинки течуть" від такої перспективи. Однак на командувача тиснуть з Києва щоб змусити відмовитися від щедрої пропозиції британців, зазначають Патріоти України.

Ні будівництво «Гюрзи» з «Кентаврами», ні отримання «Айлендів» практично не позначилися на нашій, досить низькій, на жаль, обороноздатності, адже сьогодні головною зброєю, здатною зупинити окупанта, є протикорабельні ракети. Так, кілька днів тому на озброєння нарешті прийняли «Нептун», і незабаром наземні комплекси стануть на бойове чергування, однак це лише напівзаходи. Для ефективної протидії противнику необхідні ракетні комплекси морського і повітряного базування, а їх, наскільки можна судити, немає навіть у вигляді креслень.

"Якщо коротко, пропозиція виглядає так... Британці розгортають на одному з наших суднобудівних заводів виробництво своїх сучасних швидкохідних ракетних катерів. Відомі загальні характеристики цих одиниць (деталі, ясна річ, тримають в таємниці) – довжина 50 метрів, водотоннажність 400 тонн, швидкість 45 вузлів, основне озброєння складається з восьми протикорабельних ракет. По суті, це невеликий корвет. Питання фінансування теж ніби як вирішене – британська сторона готова надати Україні довгостроковий кредит", – стверджує видання.

За даними джерела в Міноборони, керівництво армії відмовляється погоджуватися на цей проект і пропонує реалізувати проект 30-річної давності.

"За нашими даними, далеко не всі з військово-морського начальства і представників оборонної промисловості налаштовані прийняти пропозицію Лондона. Дійшло до того, що із запиленого сейфа миколаївського дослідницько-проектного центру кораблебудування витягли проект катера "Гроза" 30-річної давності, який нібито можна модернізувати до сучасних стандартів. Керівництву країни його підносять як панацею при захисті нашого узбережжя з моря. При цьому ракетного озброєння для "Грози" поки немає: передбачуваний "Нептун" морського базування ще не створений. Але навіть без нього ціна одного катера здається фантастичною – близько 110 мільйонів доларів США. Це приблизно половина корвета типу "Володимир Великий". Думаю, зайве говорити, що британські катери з повним пакетом озброєння коштують набагато дешевше", – додав автор статті.

Співрозмовники видання стверджують, що на командувача ВМСУ тиснуть зверху з метою узгодження початку виробництва цієї самої "Грози". Іншими словами, контр-адмірала змушують прийняти половинчасте рішення. Адже ракетний катер без ракет – це не зброя, а тягар.

"Треба розуміти, що рішення про виробництво зброї такого класу (малих ракетних корветів) є політичним. Воно на багато років визначить вектор розвитку українських Військово-морських сил. Вибір союзника в особі королівства Віндзорів обіцяє нам великі перспективи і допоможе подолати багато проблем, в тому числі технічні", – підкреслюється в публікації.

Окупанти вдарили ракетами по житловому комплексу у центрі Харкова

середа, 24 квітень 2024, 11:44

Близько 00:30 24 квітня російська армія завдала ракетних ударів по Шевченківському району Харкова. Було зафіксовано влучання двох ракет на територію житлового комплексу, повідомляють Патріоти України. "Пошкоджено три багатоповерхівки, щонайменше 33 при...

"Навіть такою малою кількістю": Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS

середа, 24 квітень 2024, 11:24

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що пріоритетними цілями для застосування ATACMS дальністю 300 км є ворожі командні пункти й бази зберігання боєприпасів. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспрес...