Лівія - розпочалася активна фаза дипломатичної війни. Туреччина проводить одночасно потужні військові операції та навчання. Турки послали росіян подалі в ...

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 15 червня 2020 року

Лівія: Продовження операції по звільненню міста Сірта поки відтерміновується. Лівійський уряд та влада Туреччини опинилися під сильним дипломатичним тиском країн-лузерів які підтримували Хафтара.


Франція після намагання справити враження у військовий спосіб, словами свого президента взагалі з’їхала з котушок. Макрон заявив: «Франція засуджує втручання Туреччини в Лівії, Туреччина використовує НАТО і діє неприйнятно. Франція цього не дозволить». Хоча після заяв того ж Макрона про «смерть НАТО» і постійні підігрування кремлю, чого ще від нього очікувати?

Скарги на Туреччину від Макрона почув і президент Трамп, а також почують інші партнери по НАТО у дискусії яку Франція прагне розпочати на цьому тижні.

На жаль, в самому Євросоюзі був прийнятий заклик до НАТО підтримати місію IRINI, для виконання ембарго на озброєння до Лівії. Хоча сама структура цієї місії (морська) і залучені в ній сили, з командувачем – грецьким генералом, явно направленої проти Туреччини та її лівійського союзника – визнаного ООН уряду Лівії. Притому, що недотримання ембарго з боку прохафтарівських країн, IRINI обходить повністю. Тому будемо чекати на реакцію партнерів по НАТО.

Але позиції Туреччини дуже сильні, і її подальші амбітні плани цілком можуть бути реалізовані. Турецьке видання Yeni Safak повідомило, що Туреччина в подальшому планує розгорнути в Лівії дві військові бази –морську у Місраті, де планується розміщення десантних, розвідувальних кораблів та суден забезпечення, а також повітряну базу в Аль-Ваттійя, з дислокацією там повітряних сил та ППО.


Тим часом, попри затишшя з політичних мотивів біля Сірта, лівійська армія з п’ятниці просунулася вперед і звільнила Бу-Нем, Ваді Бай, Ваді Аль-Люд та Ніну.

Таким чином наблизившись на відстань 100 км до іншої стратегічної мети – авіабази Аль-Джафра, яку русня планує перетворити на «лівійський Хмеймім».

Просте обчислення майбутніх шансів на перемогу двох сторін, знову йде не на користь Хафтару. Місто Сірта, що він здобув у наслідок зради 604-ого піхотного батальйону, який складався з племені Ферджан, не вдасться перетворити на «лівійський Сталінград». Як і у випадку з Тархуна, яке після довгих зволікань було звільнено за години з мінімальними втратами серед атакуючих та мирного населення.

Перевагу для цього лівійська армія та її турецькі союзники вже створили. Сухопутні сили та ППО розгорнуті. Турецькі військові кораблі підійшли ближче до Сірта. Залишилося лише віддати наказ.


Тим часом на півдні Тріполі, у звільнених від окупації районах лівійської столиці, продовжується зачистка та огляд наслідків, що залишили по собі хафтарівці та вагнерівці. Під час однієї з таких зачисток був знайдений та заарештований так званий командувач західного округу генерал ЛНА Омар Тантуш, який там так довго переховувався.



А під час зачистки району Каср Бін Гашир, лівійська армія знайшла ще одне місце базування вагнерівців. Ця база була переобладнання у фабрику для виготовлення СВП та мін-пасток.

Туреччина: Продовжуючи лівійську тему: Міністерство оборони Туреччини оприлюднило нижченаведений графік про п’ятничні морські навчання в Середземномор’ї проведенні спільно ВМС та ВПС Туреччини. У навчанні взяли участь 17 літаків та 8 фрегатів/крейсерів.

Москва придумала також надавити на турків і примусити їх до свого сценарію в Лівії. І навіть перша частина переговорної групи зі свинособачих дипломатів та військових прибула до Анкари у суботу. Головні переговорники лавров та шойгу мали б прилетіти у неділю, з основною метою змусити турків зупинитися по існуючому рубіжу в Лівії і оголосити безстрокове перемир’я.


Але турки заявили, що це складне питання і потребує детального та всебічного вивчення і «з кондака» не може бути прийняте. Коротше русню послали подалі з їхніми «хотєлками» і недільна зустріч була скасована.

Ірак: Міністерство оборони Туреччини повідомило про проведення нової масштабної повітряної операції на півночі Іраку проти терористичної РПК під назвою «Кіготь Орла» (Pençe-Kartal). Повідомляють, що в операції були задіяні більш ніж 25 літаків F-16. Основними цілями стали сховища зброї та печери де отаборилися терористи.


По американській базі Таджі був проведений обстріл реактивними снарядами. Про руйнування та жертви не повідомлялося.

Сирія: Протести жителів провінції ас-Сувейда на півдні країни не вщухають. Чергова хвиля невдоволення здійнялася після стрімкого падіння курсу національної валюти – сирійського фунта. Гасла з економічних дуже швидко стали політичними і люди почали вимагати повалення режиму башара асада. На відео протести у місті Аль-Сір.

Режим поки побоюється застосовувати силу про ти людей, але використовує інші методи. Після того, як проасадівські мітинги з насильно залучених держслужбовців та членів їх сімей не дали результату, асад пішов на більш радикальні дії.

Повідомляють, що на КПП асадитів на в’їздах до провінцій Дараа та ас-Сувейда військові отримали наказ не пропускати вантажівки, які везуть пшеницю або ячмінь. Важко сказати на яку реакцію асад розраховує, штучно створюючи дефіцит хліба в південних провінціях, тим самим провокуючи голод. Але факт є фактом, що «руський мір» впевнено закріпився в Сирії .

В Ідлібі продовжується процес відокремлення радикальної опозиції від поміркованої. З попередніх дописів ви пам’ятаєте, що найбільш впливова та чисельна з незалежних угруповань ХТШ стає на бік поміркованих.

А ось, решта хто залишається на шляху джихаду, створили новий координаційний штаб під назвою «Будьте стійкими». До його складу увійшли: «Хурас ад-Дін» («Стражі віри»);
— «Тансікият аль-Джихад» («Координація джихаду»), на чолі з колишнім командиром ХТШ Абуль-Абд Ашидда; «Ліва аль-Мукатілін аль-Ансар» («Бригада ансарів, які бються»), так само на чолі з колишнім командиром ХТШ Абу Малік Телля; «Джабхат Ансар ад-Дін» («Фронт помічників релігії») та «Джамаат Ансар аль-Іслам» («Угруповання помічників ісламу»).


Зрозуміло, що саме наявність джихадистських груп на боці опозиції русня використовує для виправдування надмірного застосування сили, під час якого страждає в основному мирне населення. І як раз такий виток загострення розпочався в Джабаль аль-Завії в районі н.п. Кансафра та аль-Вара. Русня знов плює на свої ж обіцянки про перемир’я.


Ліван: Економічна криза та падіння курсу ліванського фунту виштовхнуло на вулиці і ліванців. І за прикладами попередніх протестів, протестувальники знов розуміють винуватців у економічному лиху яке їх спіткало.

Ліванські протестуючі в місті Тріполі зупинили 15 вантажних автомобілів, які перевозили борошно та інші продукти харчування до Сирії в райони підконтрольні режиму. Вони скандували, що через кризу така «допомога» потрібна їм самим. Армія зіткнулася з протестувальниками в спробі відкрити дорогу.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...