"Ми постійно відстежуємо рух": У ЗСУ оцінили, як швидко РФ може перекинути війська для нового наступу на Київ

Наразі безпосередньої загрози нового наступу Росії на Київ немає, хоча від намірів захопити українську столицю в Кремлі досі не відмовилися. Втім, у найближчі місяці ворог може повернутися до ідеї повторного "походу" на Київ, тож українські Сили оборони роблять усе, аби завадити реалізації цих планів, передають Патріоти України.

Наразі довкола української столиці споруджено кілька рубежів оборони загальною протяжністю близько тисячі кілометрів. Про це "Суспільному" розповів командувач угруповання Сил і засобів оборони Києва, генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

За словами Павлюка, наразі безпосередньої загрози початку нового російського наступу на Київ немає: українські військові не спостерігають накопичення відповідних сил і засобів збройними силами РФ.

"На території, що є кордоном між Україною і Білоруссю, є певні угрупування. Але, враховуючи наш потенціал, малоймовірно, що вони матимуть успіх. Все, що зараз робиться, – стримуються наші сили на північному кордоні, аби ми не могли перекинути їх на схід. Також відбувається окупація Білорусі військовими силами, які розміщуються на полігонах, найімовірніше, надовго. І майбутнього у Білорусі як самостійної країни не буде", – зазначив Павлюк.

Водночас він не виключає, що Росія може здійснити нову спробу захопити Київ у найближчі місяці. "Ми розглядаємо можливі варіанти агресії в найближчі місяці. Але для цього потрібно перекинути відповідні сили й засоби, які зараз Росією відновлюються на їхніх полігонах. Наразі таких намірів ми не бачимо, але готуємося до них", – зауважив генерал-лейтенант.

Від намірів захопити Київ Росія зовсім не відмовилася. У Кремлі сподіваються, що це дало б змогу РФ виграти війну. "Найпривабливіший спосіб закінчення війни для Росії – захопити столицю й поставити свій маріонетковий уряд. Ми робимо все можливе, аби не допустити такого сценарію. Вони мають розуміти, що ми готові зустріти їх і зупинити на кордонах. Головнокомандувач це питання поставив, аби було розуміння суспільства, що можливий будь-який розвиток ситуації. Але ЗСУ роблять усе, щоб не допустити його", – зазначив командувач Сил оборони Києва.

Українські воїни пильно стежать за всіма кроками агресора – і готуються до відбиття можливого наступу. "Ми постійно відстежуємо рух російської армії з полігонів. Гадаю, в нас буде час попередити населення про можливий розвиток подій. Також ми створили угруповання на кордоні з Білоруссю, яке готове гідно зустріти ворога. Київщина підготувалася до можливого наступу. Навколо Києва існує декілька рубежів оборони загальною протяжністю близько тисячі кілометрів. Там на основі професійних позицій, довготривалих споруд створено потужну систему оборони. Весь кордон із Білоруссю – це суцільні завали, мінні поля. Щоб їх подолати, потрібні великі зусилля", – наголосив Павлюк.

Він зауважив, що наразі для оборони української столиці вистачає і людей, і засобів. Підрозділи, які захищають столицю, мають ротації й постійно тренуються. А також посилюють свої переваги в разі можливого наступу російських військ: знання місцевості та її підготовку.

Водночас не виключено, що згодом може виникнути потреба в донаборі у підрозділи тероборони. "Усе залежить від подальших дій агресора. Якщо в них буде чергова мобілізація, то й ми будемо змушені добирати особовий склад. Наразі тих заходів, які ми запланували для створення бригад, має бути достатньо для відповідних дій", – наголосив Павлюк.

Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц

четвер, 18 квітень 2024, 20:57

Україна може отримати ще шість систем протиповітряної оборони Patriot від партнерів по Північноатлантичному альянсу і ще одну - від Німеччини. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужбу Європейс...

"Візуально схожа на Mbombe 6×6": На відео з Сирським і Умєровим помітили невідому раніше бронемашину українського виробництва

четвер, 18 квітень 2024, 20:17

Головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському та міністру оборони України Рустему Умєрову представили нове озброєння та військову техніку вітчизняного виробництва. Про це у четвер, 18 квітня, повідомляє "Мілітарний", передають Патріоти України. . Зазнач...