Путін зробив ставку на війну на виснаження: Економіст розповів, як Захід може вдарити по Росії

Росія зробила ствку на війну на виснаження, тож навіть в умовах накладених Заходом санкцій вона знаходить гроші на продовження бойових дій проти України. Фінансувати агресію їй вдається насамперед завдяки експорту російської нафти, яку продовжують купувати Індія, Киай та низка інших країн світу – і західні держави, насамперед США, утримуються від рішучих дій з відрізання Росії від світового нафтового ринку, передають Патріоти України.

Однак Захід має механізми для значного скорочення доходів Росії від продажу нафти без потребии обмежувати експорт "чорного золота" як такий. Про цей механізм у коментарі OBOZ.UA розповів старший економіст CASE Україна, головний експерт Економічно-експертної платформи Володимир Дубровський.

Він наголосив, що економіка держави-агресорки дуже сильно залежить від експорту нафти. І перекрити потік нафтових грошей до РФ наразі не вдається, зокрема через те, що Індія, Китай та низка інших країн світу просто не готові приєднуватися до ембарго.

Економіст переконаний, що відрізання Росії від ринків Глобального Півдня спричинило би для російської економіки масштабні проблеми або навіть "смерть". Однак очікувати, що щось подібне може статися найближчим часом, наразі підстав немає.

Дубровський назвав експорт нафти "зброєю Путіна", бо виходу Росії з нафтового ринку не дуже хочуть і західні країни, зокрема США, які побоюються, що це завдасть значних проблем іншим країнам.

Однак економіст вважає, що Захід має у своєму розпорядженні механізм, що допоміг би значно обмежити нафтові доходи держави-агресорки. Йдеться про фіксацію жорсткої цінової стелі, що дозволило би обмежити доходи від експорту нафти, не обмежуючи обсяг експорту як такий.

Дубровський зазначив, що за умови фіксації жорсткої цінової стелі і створення умов, коли її нереально легко обійти – виникає ситуація, коли самі країни-покупці цієї дешевої нафти стають зацікавленими в тому, щоб надалі змушувати Росію продавати дешевше, бо вони на цьому наживаються.

"Це найбільш перспективний спосіб дійсно вплинути на Росію, саме через обмеження нафтової ренти. Для економіки РФ в цілому це втрата десь в межах 10% від ВВП. Тобто це болюче. Щодо бюджету, це втрата половини усіх тих доходів федерального бюджету, які не спрямовані зараз на війну, а це зростання податків, яке вже відбувається і яке на сьогодні викликано необхідністю фінансувати дефіцит бюджету, чого у Росії не було дуже багато років", – наголосив він.

Ситуація для РФ ускладнюється й тим, що для них закрито зовнішні фінансові ринки. А відтак російській владі вже довелося лізти до кишень росіян, аби компенсувати дефіцит.

"В умовах, коли росіяни не можуть запозичувати на зовнішніх ринках, то все ж таки такий дефіцит відчутний. І для того, щоб його покрити в довгостроковому плані, їм довелося підняти податки. Це вже крок, так би мовити, для нас і світу в правильному напрямку", – зазначив Дубровський.

Однак, додав він, наразі росіяни можуть собі дозволити певний час жити, друкуючи гроші й роздаючи їх людям і не ризикуючи нарватися при цьому на якусь економічну катастрофу.

"Так, основна ставка в Росії зараз вища, ніж в Україні, хоча наша країна постраждала від війни значно більше. Це помітно обмежує можливості для якогось економічного розвитку, але вони це переживуть", – вважає експерт.

На його думку, сподівання на те, що суто економічними методами саму економіку вдасться задушити так, аби винкли катастрофічні для РФ наслідки, є марними.

Водночас, за словами Володимира Дубровського, у Заходу є реальні важелі впливу, аби зробити Росії куди більш боляче в економічному плані. Питання лише в тому, чи готові західні країни до застосування цих важелів.

До того ж західні політики бояться вигравати війну, адже вважають, що це може призвести до розпаду Росії. Причина: там є ядерна зброя, що може бути розпорошена між суб'єктами, що постануть на руїнах РФ. Нині ж на Заході вважають, що здатні контролювати Москву, тоді як після ймовірного розпаду РФ ситуація може значно погіршитися.

"Я би сказав, що ці побоювання щодо наслідків поразки РФ, є перебільшені. Натомість ризик того, що путінський режим трансформується в суто фашистський, що нагадує Північну Корею, набагато більший. Але поки не вдалося переконати західних лідерів", – каже Дубровський.

Водночас він скептично налаштований щодо того, що погіршення російської економіки та зубожіння населення РФ знизять воєнні можливості держави-агресорки.

"Стосовно основного питання – чи вплине погіршення економіки та зубожіння російського населення на зменшення воєнних можливостей Росії, то я це прокоментував би анекдотом. Коли горілка подорожчала, п'яниця приходить додому з цією звісткою, а його син питає: "Тату, ти тепер будеш менше пити?"– "Ні, це ви з мамою будете менше їсти". Тобто мрії про те, що проблеми в економіці та доходах бюджету змусять Росію припинити війну через нестачу грошей, лишаються мріями. Цього не буде. Міністр фінансів РФ Сілуанов просто відкритим текстом сказав, що військові потреби будуть задоволені у будь-якому разі. Тому росіяни будуть затягувати паски, але на війну грошей знайдуть і населення це підтримає", – констатував економіст.

ЗСУ відійшли з Кринок, що так довго були символом визволення Лівобережної Херсонщини - ЗМІ

вівторок, 16 липень 2024, 23:09

Українські підрозділи продовжують діяти на Лівобережному плацдармі. Українські війська відійшли з селища Кринки на лівому березі Херсонщині. Про це 16 липня повідомила Українська правда з посиланням на джерела в морській піхоті. . За словами військови...

У красунчика Еммануеля нова президентська автівка: Емманюель Макрон пересів на спортивний кросовер Renault (фото)

вівторок, 16 липень 2024, 20:59

Емманюель Макрон отримав новий службовий автомобіль. На парад до Дня взяття Бастилії президент Франції прибув на спортивному кросовері Renault Rafale. Про автомобіль розповіли на сайті автовиробника, зазначають Патріоти України. Президентське авто Емма...