"Ракети летять на будинки, а європейці сидять і дивляться у стелю": Кулеба розповів, як Україна домоглася відключення російських банків від SWIFT

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про важкі переговори щодо відключення деяких банків країни-агресора Росії від платіжної системи SWIFT. В інтерв'ю ведучому Вадиму Карп'яку, опублікованому в понеділок, 22 серпня, глава української дипломатії зазначив, що перед початком повномасштабного вторгнення Росії європейські партнери казали Україні "забути" про тему SWIFT, категорично не сприймали цю ідею і називали її "ядерною опцією". Після 24 лютого, незважаючи на жорстокі російські атаки, ЄС все одно не хотів відключати банки РФ від SWIFT, передають Патріоти України.

"Ракети летять на житлові будинки в Києві, росіяни в Гостомелі, а європейці сидять і дивляться на стелю, коли мова заходить про SWIFT", - сказав Кулеба.

За словами міністра, питання SWIFT почали просувати президент Володимир Зеленський під час розмов з європейськими лідерами та керівник Офісу президента Андрій Єрмак по своїх каналах. Рішення мала ухвалити Рада міністрів закордонних справ ЄС.

«Я розумів, що класичною дипломатією ми нічого не досягнемо... Я просто сидів перед екраном і розумів, що мене зараз включать на засідання Ради міністрів закордонних справ... і мої розповіді про 100 ракет, масштаб нападу нічого для них не означають. Я тоді просто назвав поіменно кожного міністра, який на той момент блокував відключення перших російських банків від SWIFT. Один з них досі зі мною не спілкується. Зате ми відключили перші російські банки від SWIFT», – згадав глава МЗС.

У середині червня ще три великі російські банки, у тому числі Сбєрбанк, відключили від системи SWIFT в рамках санкцій Євросоюзу.

Джерело: НВ

Окупанти прорвалися в Красногорівку, але ЗСУ заблокували штурмові групи - речник ОСУВ "Хортиця"

середа, 8 травень 2024, 23:17

Збройні сили України заблокували штурмові групи російської армії, які прорвалися у місто Красногорівка Донецької області. Про це розповів речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Назар Волошин в ефірі Армія TV, передають Патріоти Ук...

"Ще не пізно...": Адмірал НАТО прокоментував просування росіян на фронті

середа, 8 травень 2024, 23:08

Попри просування російських сил на полі бою Україна все ще може виграти війну. Про це заявив голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер в інтерв'ю бельгійському мовнику VRT, передають Патріоти України. Бауера вважає, що для України «ще не пізно...