Сі Цзиньпін веде свою гру: Китай вирішив витіснити Росію з Центральної Азії

Правитель Китаю Сі Цзіньпін оприлюднив масштабний план розвитку Центральної Азії - регіону, де донедавна домінувала Росія. Про це повідомляє Reuters, передають Патріоти України.

Сьогодні в Китаї відбувся саміт "Китай-Центральна Азія", який зібрав лідерів Казахстану, Киргизії, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану. Господар саміту Сі Цзіньпін заявив, що Китай готовий взяти на себе координацію стратегії розвитку цього регіону – від зміцнення внутрішньої і міжнародної безпеки країн регіону до будівництва важливих інфраструктурних проектів.

Також лідер КНР обіцяє прихід в країни регіону китайських компаній, які дадуть місцевим жителям додаткові робочі місця. А ось місцевим урядам Пекін обіцяє фінансову підтримку і гранти сукупно на суму в 3,8 мільярда доларів.

"Своєю участю Китай поставив себе в авангарді гонки за політичний вплив і енергетичні активи в багатому ресурсами регіоні, поки Росія відволіклася на війну в Україні, а США послабили свою присутність тут після виведення військ з Афганістану", – пише Reuters.

П'ять колишніх радянських республік з мережею торгових коридорів пропонують Китаю альтернативні маршрути для перевезення палива, продовольства та інших товарів по маршруту "Китай – Європа" в разі збоїв в інших місцях.

Крім того, цей саміт повинен стати для Китаю противагою в інформаційному порядку денному на тлі саміту лідерів "Великої сімки", що триває паралельно, де Китай активно критикують за сумнівну позицію щодо війни в Україні.

Геополітичні амбіції Китаю

У березні Сі Цзіньпін відкрито заявив, що Китай готується до великої війни. Ці заяви підтверджуються низкою дій, спрямованих на зміцнення особистої влади Сі в Китаї і зростанням витрат на китайську армію. Очевидною причиною цієї війни буде спроба Пекіна оволодіти Тайванем.

На цьому тлі залишається сумнівною позиція Китаю щодо війни в Україні. Хоча Пекін стверджує, що зацікавлений у мирі і не хоче допомагати жодній зі сторін, він жодного разу не засудив сам факт російської агресії і не зажадав (принаймні публічно) від Москви вивести війська з України. Ця обставина викликає роздратування у Заходу.

Україна може вступити до НАТО, навіть до того як вдасться повернути окуповані Росією території - Столтенберг

субота, 5 жовтень 2024, 7:50

Подібні прецеденти були в історії Альянсу і зараз усе залежить від політичної волі, наголошує ексгенсек НАТО. Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає ймовірним сценарій, за яким Україну приймуть до Північноатлантичного альянсу навіть ...

Ідея виявилась технічно нереалістичною, але... У Defence Express пояснили, чи має Росія змогу застосовувати ФАБ-9000 на війні в Україні

субота, 5 жовтень 2024, 7:32

Інформація про застосування росіянами авіабомби типу ФАБ-9000 сколихнула днями український інфопростір. Це найбільш потужний неядерний боєприпас у розпорядженні Росії, передають Патріоти України з посиланням на Defence Express. Як зазначили у виданні,...