Слугам Зеленського доведеться відповідати на неприємні запитання: Розпочато провадження за фактом розтрати 20 млрд грн на будівництві фортифікацій, - нардеп "ЄС"

Владі доведеться відповідати, як фірми-одноденки, без досвіду, а часто-густо без конкурсів отримували підряди на сотні мільйонів гривень. Результат виявився відповідним

Наступного тижня ТСК має отримати детальну інформацію щодо кожного провадження. Про це повідомив нардеп "Європейської Солідарності", секретар парламентської ТСК з питань фортифікацій та закупівлі БПЛА Михайло Бондар.

"Ми заслухали урядовців - міністрів і заступників міністрів. Це були представники Міноборони, Мінстратегпрому, Міністерства внутрішніх справ, департаментів і підрозділів. Щоб хоча б зрозуміти, скільки коштів було виділено на побудову фортифікацій, і скільки коштів було на закупівлю БПЛА", - розповів він після першого засідання ТСК.

Парламентар зауважив, що розпорядником левової частки коштів, виділених на закупівлю дронів, є ДССЗЗІ (Держспецзвʼязок), а не профільне міністерство.

"Чому так є? Чому вирішили, що цим має займатися Держспецзв’язок, а не департамент міністерства оборони? На жаль, ми почули трохи плаваючі відповіді, що Держспецзв’язок може закуповувати ті товари, які не класифікуються, тому що йде класифікація, проходження різних сертифікацій. Як аргументує Держспецз’язок, їм дозволяється закуповувати без класифікації. Тобто вибирати фактично на свій розсуд цей виріб і в кого його купувати", - пояснив нардеп.

"Коли ми запитали, хто є замовником – це напряму ГУР, СБУ, бригади. Фактично вони і вказують, у якого виробника Держспецзв’язок має закуповувати. Тому ми з цим ще будемо розбиратися. Суми, які Держспецзв’язок зараз має, які мають поступити до кінця року – це 42 мільярди з 2024 року. Це 16 мільярдів перехідних від 40 мільярдів з 2023 року. І 5 мільярдів – це зі спецфонду. Тобто загалом – це 63 мільярди", - додав секретар ТСК.

Також Бондар розповів, що щодо будівництва фортифікацій наразі визначено 25 розпорядників бюджетних коштів – це обласні військові адміністрації, а також Міноборони та Агенція з відновлення.

"Ми запросили в них подетальні графіки отримання коштів: яка область, скільки і на що отримала, і які завдання були поставлені перед кожною областю. Тому що ми мусимо розуміти, яка область за яку ділянку відповідала.

Зараз вже відкрито біля 30 кримінальних проваджень по розтраті коштів при побудові фортифікаційних споруд. Члени комісії від "Слуг народу", почувши такі цифри, зразу спробували захищати розпорядників коштів. А левова частка – це військово-цивільні адміністрації – це є вертикаль президента", - поінформував парламентар.

Наступного засідання комісія має отримати детальну інформацію щодо кожного провадження. Загальна сума коштів, які фігурують в провадженнях – 20 млрд грн.

Наступне засідання ТСК планується через тиждень.

Нагадаємо, 22 травня Рада створила ТСК з питань фортифікацій та закупівлі дронів.

Посол України розповіла, коли американські F-16 передаватимуть ЗСУ

субота, 27 липень 2024, 18:45

Українські військові мають можливість використовувати винищувачі F-16 на полі бою вже до кінця 2024 року. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. «2024 рік – це рік, в якому ця спроможніс...

РПЦ то вже не християнське об'єднання: Богослови з усього світу написали лист із пропозицією засудити патріарха Кирила за ідеологію "русского міра", - Филипович

субота, 27 липень 2024, 18:30

Релігієзнавиця, докторка філософських наук, професорка Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України Людмила Филипович зазначила, що РПЦ ґрунтується не на християнських положеннях, а на ідеології "русского міра". Про це вона сказала в етері теле...