Туреччина презентує Bayraktar вертикального злету для морських боїв у складі свого першого авіаносця

Цей безпілотник зможе перебувати у повітрі до 12 годин, діяти на відстані до 150 кілометрів, та входитиме до складу авіагрупи першого турецького авіаносця TGG Anadolu.

Про старт розробки цього БПЛА стало відомо у січні 2021 року

В Туреччині наразі триває фестиваль технологій аерокосмічної галузі Teknofest-2021, учасники якого демонструють свої найбільш передові розробки в сфері авіації. Так, оборонна компанія Baykar Defense на цьому фестивалі демонструє свій перший безпілотний літальний апарат вертикального злету та посадку Bayraktar DİHA, повідомляють Патріоти України з посиланням на видання Habericerik.

Вперше про розробку такого БПЛА стало відомо у січні 2021 року. А як виглядає експозиція, котра демонструє Bayraktar DİHA – можемо побачити ось на цьому відео:

У вічі одразу кидається певна "мініатюрність" цього БПЛА: розмах крил - усього 5 метрів, довжина фюзеляжу – усього 1,5 метри, при польотній масі усього 30 кілограм та корисному навантаженні усього в 5 кілограм. Baykar Defense уже встигла заявити, що розробляє Bayraktar DİHA для оснащення авіагрупи першого турецького авіаносця TGG Anadolu, і схоже цей безпілотник стане найменшим в історії людства літальним апаратом, який буде використовуватись з палуби корабля класу "авіаносець".

Проект Bayraktar DİHA - був одним із основних, презентацію яких Baykar Defense запланувала провести у 2021 році

Проект Bayraktar DİHA - був одним із основних, презентацію яких Baykar Defense запланувала провести у 2021 році

При цьому можемо зауважити певну "громіздкість" апаратури керування для Bayraktar DİHA. Очевидно, це пов’язано з тим, що конструктори Baykar Defense заклали для цього БПЛА одразу декілька режимів можливого управління польотами.

Уже відомо, що цей літальний апарат здатний виконувати політ в автоматичному та напівавтоматичному режимі, і також – самостійно виконувати зліт і посадку.

Малі габарити забезпечуватимуть цьому БПЛА майже повну "невидимість" для РЛС та інших засобів виявлення повітряних цілей противника

Посадка можлива в трьох режимах: вертикальний спуск, спуск з парашутом, спуск "в режимі планера".

Зліт цього літального апарату відбуватиметься такою схемою: спочатку запускається електромотор, потім - вмикається "режим польоту", під час якого використовується звичайний двигун внутрішнього згоряння.

Bayraktar DİHA стане можливо єдиним воєнним БПЛА, що використовує "гібридну" силову установку

Можливо, найголовніший параметр - Bayraktar DİHA розраховується на 12 годин безперервного польоту, для польотів на віддаль до 150 кілометрів. І очевидно, що така багатоканальна система управління цим БПЛА створюється в першу чергу для стійкості при впливі РЕБ противника. Простіше кажучи, турецькі конструктори хочуть повністю уникнути ситуації, коли противник своїм РЕБ зможе або "уводити", або "глушити" Bayraktar DİHA під час польоту.

Як можемо судити за цим рендером, конструктори Baykar Defense опрацьовували одразу декілька можливих варіантів конструкції Bayraktar DİHA

Хоча розробка Bayraktar DİHA має вузький "авіаносний" профіль, схоже це безпілотний літальний апарат стане законодавцем мод для усіх типів БПЛА, які використовуватимуться на тактичному рівні в бойових порядках військ.

Звичною є картина, коли наприклад наші військові користуються невеликими квадрокоптерами, що мають доволі просту систему управління, і такі БПЛА доволі просто "уводить" противник за допомогою своєї РЕБ.

Військові завжди люблять надійні системи. І якщо турки зможуть показати надійність свого Bayraktar DİHA, очевидно, що саме такого типу БПЛА – поставку імпортних чи ж розробку власних – почнуть замовляти Збройні Сили України для насичення бойових порядків військ на Сході нашої країни.


Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...

Коли Україна дозріє до таких моральних стандартів? Глава МЗС Латвії йде у відставку через журналістське розслідування

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:05

За інформацією журналістів, Кріш'яніс Каріньш нібито витратив до 1,3 мільйона євро на оренду приватного літака для офіційних поїздок. Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії, у четвер, 28 березня, заявив, що піде у відставку після скандалу,...