Україна може отримати системи ППО від Кіпру

США планують переконати Кіпр віддати свої старі системи ППО українській армії після покупки Залізного купола в Ізраїлю, повідомляють Патріоти України із посиланням на Forbes.

Кіпр уклав угоду про купівлю у Ізраїлю зенітно-ракетної системи Залізний купол. Для цього США мають ухвалити рішення, оскільки понад 35 років тому ввели ембарго на продаж зброї Кіпру. Угода дає Сполученим Штатам унікальну нагоду підштовхнути Нікосію до передачі Україні своїх старих російських систем ППО, пише видання.

Наразі структура протиповітряної оборони Кіпру складається з систем 9К330 Тор малої дальності та 9К37 Бук середньої дальності дії.

Залізний купол добре відомий своїм бойовим застосуванням на ізраїльській службі проти невеликих ракет, випущених із сектора Газа, також є ефективною системою проти безпілотних літальних апаратів.

Кіпр, найімовірніше, вибрав Залізний купол, щоб мати можливість захиститися від потенційних загроз турецьких безпілотників, уточнює Forbes. Туреччина вже спрямовувала військових безпілотників на північ Кіпру у грудні 2019 року. Ті ж безпілотники неодноразово демонстрували свою здатність знищувати російські системи ППО в Сирії, Лівії, Нагірному Карабаху та Україні, — зазначають у виданні.

Нехай Путін здогадується, що ми можемо зробити: Сікорський зробив заяву про західні війська

неділя, 5 травень 2024, 9:40

Господаря Кремля Володимира Путіна треба тримати в невизначеності, щодо можливих кроків Заходу. Про це заявив очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський в інтерв’ю BBC World, передає RMF 24. Посилаючись на слова президента Франції Емманюеля Макрона про те...

Білий дім поділивмя розрахунками де окупації України: Салліван спрогнозував, коли ЗСУ перейдуть в стратегічний контрнаступ

неділя, 5 травень 2024, 8:47

Україна після отримання військової допомоги США планує розпочати новий контрнаступ у 2025 році. Про це у суботу, 4 травня, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, передає FT. Так, Салліван сказав, що він очікує "прогресу Рос...