"Вони всі на передньому краї": Головнокомандувач ЗСУ розповів про контрснайперські групи та масштабну операцію на Донбасі

Головнокомандувач Збройних сил України, генерал Валерій Залужний

На сьогодні є тільки дипломатичне врегулювання конфлікту на Донбасі. Але українська армія має готуватися і до наступу, щоб бути здатною силовим шляхом звільнити окуповану Росією територію. Це заявив в ексклюзивному інтерв’ю головнокомандувач Збройних сил України, генерал Валерій Залужний. Патріоти України пропонують вашій увазі текстовий запис цієї бесіди.

Коментуючи чергове загострення на Донбасі, генерал сказав: немає жодної заборони українським бійцям стріляти у відповідь. У разі обстрілу з боку противника командир на передовій не зобов’язаний звертатися «нагору» – давати відсіч чи ні? «Заради збереження життя і здоров’я своїх підлеглих командири мають застосовувати всі наявні сили та засоби», – наголосив головнокомандувач. Також Валерій Залужний відповів на запитання про проблеми у ЗСУ. Зокрема – яким є рівень комплектації підрозділів на передовій, як відпадає у ЗСУ «совок», бюрократизм, як вдається позбутися «паперової армії», чому у війську часто не затримуються контрактники?

Олександр Лащенко: Ви – головнокомандувач ЗСУ. Зрозуміло, є Верховний головнокомандувач – пан Зеленський. Є Сергій Шаптала – начальник Генштабу ЗСУ. Командувач ООС – Олександр Павлюк. Ось таке розгалуження. До певного часу, пам’ятаємо, той же Віктор Муженко все поєднував, крім, звісно, Верховного головнокомандувача. Що це дає? Навіщо це?

– Ви абсолютно праві. Дійсно Командувач Муженко поєднував всі ці посади в собі. І всі ці розділені посади – це якраз наслідок руху в бік НАТО, в бік цивілізованих відносин. Тому посади розділилися. Тепер я як головнокомандувач ЗСУ відповідаю за бойову готовність, за підготовку та за застосування ЗСУ.

– Коректно сказати, що панове Шаптала та Павлюк – ваші підлеглі?

– Так.

Відповідь від ЗСУ

– Констатують спостерігачі, що противник б’є і по командних пунктах ЗСУ цілеспрямовано. І зразу виникає питання, пане генерале: а як ЗСУ відповідає?

– Дуже доречне питання. Я, мабуть, буду вести мову, хоча люблю, щоб прямо все було, але все ж таки почну із далека. Так, дійсно ми відмічали загострення, яке полягало в тому, що збільшилася і кількість обстрілів, і інтенсивність, відповідно і їх результативність. Тому що ми десь за 14-15 днів мали 4 загиблих, майже 28 поранених у вересні місяці.

Особливістю дій противника було, як правильно ви кажете, перш за все, якщо у нас один загиблий тільки був від снайперського вогню, тобто вів вогонь противник по передньому краю, то всі решта у нас поранені і загиблі – це були внаслідок ведення вогню по тилових підрозділах, які знаходяться на 5,5-6 км, а також по командно-спостережних пунктах. Його намір був простий, дуже простий і за собою за мету мав якби найменше стріляти, але більш результативно, щоб були більші втрати, щоб ми відповідно їх починали боятися, щоб ширилися панічні настрої і перш за все антивоєнні настрої в тому числі серед населення України.

Разом з тим хотів би вам відмітити, що ми фіксуємо зменшення такої кількості обстрілів. Якщо вона була десь у нас 15, 16, 17, 18 за добу, то на сьогодні це 4-5 порушень режиму припинення вогню. З чим це пов’язано? Це пов’язано перш за все з тим, що завершилися стратегічні навчання, які проводила Російська Федерація – «Захід-2021». Відповідно був рух і вздовж державних кордонів.

Але наслідком того, що нам вдалося зменшити кількість цих обстрілів, є саме те, з чого ви починали своє запитання.

– Тобто превентивно працюють ЗСУ у відповідь?

– ЗСУ виконують все, що їм необхідно, для того, щоб противник стріляв менше або взагалі не стріляв.

– Фронтові кореспонденти Радіо Свобода Андрій Дубчак і Мар’ян Кушнір часто перебувають на лінії розмежування. Воїни (вони не забажали називати свої прізвища) підозрюють принаймні, що з Києва є заборона стріляти у відповідь у разі чергового загострення з боку противника.

– Як головнокомандувач ЗСУ кажу вам: немає жодної заборони! Командири мають застосовувати всі наявні сили і засоби, наявні методи, які в них є, для того, щоб зберегти життя та здоров’я своїх підлеглих.

– До Києва командир на місці має звертатися: давати відсіч чи ні?

– Зовсім ні.

– Президент України, верховний головнокомандувач ЗСУ Володимир Зеленський … (до речі, відразу підкреслю: я, пане генерале, у вас не буду питати ваше ставлення до пана Зеленського, це буде виглядати дивним для вас як для військового – давати відповідь на такі питання, тому апріорі я їх не ставлю. Ви – воїн, а не політик) 10 вересня цього року Зеленський констатував, що цілком можливе повномасштабне вторгнення російських військ.

– Я завжди про це кажу з моменту мого вступу на цю посаду. Тому що ця загроза повномасштабної агресії – вона є, вона була. І, на жаль, мушу це зауважити, що, мабуть, вона й буде далі. Відповідно наше завдання як ЗСУ – не чекати «манни небесної», ми маємо до цього готуватися. І ми для цього все робимо. У тому числі зі свого боку проводимо комплекс навчань, у тому числі до цих навчань залучаємо і наших західних партнерів, у тому числі і членів НАТО, а також партнерів по НАТО. Робимо все можливе для того, щоб у противника, скажемо так, було менше бажань такий сценарій реалізовувати.

– Але таку загрозу ви бачите? Зрозуміло, що державну таємницю ви видавати не будете. Але в принципі?

– Я – військова людина, я маю аналізувати ситуацію. І таку загрозу я бачу, звісно.

Наступ ЗСУ

– З іншого боку, розглядається відбиття противника з Донбасу, повернення територіальної цілісності України ЗСУ.

– Я вже про це казав і повторюся. І у вас ще раз повторюся. Станом на сьогодні, окрім дипломатичного шляху, вирішення цієї проблеми немає. Але ми маємо розвиватися, тренуватися і готуватися у тому числі до наступальних дій, щоб бути готовими для того, щоб силовим шляхом звільнити нашу окуповану територію. Але це питання часу, підготовки, ну і відповідно грошей також.

– Якщо буде такий наказ (ми теоретично говоримо), ЗСУ вже зараз готові піти у наступ? Якщо буде таке політичне рішення.

– ЗСУ для того і призначені, щоб виконувати накази, а не вирішувати, чи будемо ми їх виконувати чи ні.

– Готовність є.

Ну, і ви констатували, що ті два корпуси, які не один рік стоять по той бік фронту на Донбасі, 37 тисяч бойовиків, якщо не помиляюся, 3 тисячі військовослужбовців Російської Федерації. Правильні цифри?

– Так. 35 плюс 2. Десь так.

– Ну і, звісно, Ростовська область, яка поряд. Там яка концентрація російських Збройних сил?

– Повертаємося до «Заходу-2021». Незважаючи на те, що 16 вересня офіційно по телевізору показували, пройшло урочисто закриття, на сьогодні ми не фіксуємо масового повернення в пункти постійної дислокації тих батальйонно-тактичних груп, які вийшли на підсилення. А їх було аж 19 на сьогодні, які з’явилися додатково насамперед під час проведення цих навчань і на території Республіки Білорусь, і на території Російської Федерації.

Незважаючи на те, що було урочисте закриття цих заходів, якби практичної частини «Захід-2021», ці завдання, принаймні в Південному військовому окрузі, ще продовжуються. Ще продовжуються батальйонно-тактичні навчання двосторонні російські. Вони продовжуються. Тому сказати, що на сьогодні ці 19 батальйонні-тактичні групи пішли у пункти постійної дислокації...

– Вони біля кордонів України й досі? А особовий склад 19 груп – це скільки приблизно?

– Це кожна, рахуйте, десь приблизно по тисячі чоловік.

– 19 тисяч російських вояків уздовж кордонів України зараз сконцентровані? Звісно, не тільки в районі Донбасу.

– Вздовж кордону, пане Олександре. Ну, не треба лякати наших глядачів. Вони не стоять з автоматами вздовж нашого кордону. Вони знаходяться у відповідних районах, наближених до державного кордону.

– Це не тільки Донбас, це і та ж Білорусь...

– Це не тільки Донбас, це і територія в тому числі Республіки Білорусь, і Брестської області, і так далі.

Почався рух назад. Чому? Тому що військовослужбовці брали участь у голосуванні, хтось голосував дистанційно. Дещо ми відмічаємо переміщення у пункти постійної дислокації, але розслаблятися зовсім ми на сьогодні не можемо.

– Сьогодні на окупованій території частини Донбасу саме кадрових російських військових – 3 тисячі, якщо я не помиляюся є. Відома цифра?

– Знову ж таки ми користуємося даними розвідки. Розвідка каже, що десь 2- 2,5 тисячі.

– Плюс ці ж бойовики, теж підконтрольні абсолютно Росії, куратори, так?

– Так. Звісно, це справжня окупаційна влада. З урахуванням того, що ми бачили, як керівники цих так званих «утворень» голосували, вже обирали...

– Так. А тільки громадяни Росії, Пушилін і Пасічник мали змогу проголосувати на виборах до Держдуми.

ЗСУ і навчання

Дивіться – навчання. Якщо ми говоримо про ще одні навчання, де задіяні не тільки українські воїни, а воїни з 15-ти країн загалом, Rapid Trident, і українсько-американські навчання, 6 тисяч вояків. Розкажіть про це.

– У цьому році вперше в наших штабах будуть працювати офіцери штабної ланки з цих 15-ти країн. Ми до цього залучаємо майже всі полігони. В практичній частині ми будемо залучати і персонал, і озброєння, військову техніку, і літаки, і вертольоти з країн НАТО, а також наших партнерів, які не є членами НАТО. Тому в цьому плані такі навчання для нас досить будуть показові.

– Безліч запитань у соцмережах. Зокрема у телеграм: «Коли «Байрактари» перестануть пилитися на складах?» Вони пиляться на складах?

– У нашого шановного глядача трошки застаріла інформація. Хочу сказати про те, що на сьогодні станом на зараз «Байрактари» знаходяться там, де й потрібно бути, і там, де їм більш за все необхідно бути. Тому на складах їх немає на сьогодні жодного. Вони розосереджені по аеродромах і виконують завдання, у тому числі бойові.

– На лінії фронту вони теж можуть бути?

– Там, де треба.

– А кількість можна назвати, скільки зараз ЗСУ мають у розпорядженні турецьких «Байрактарів»?

– Можна. Але я не хочу цього казати.

ЗСУ і БМП 1970-80-х років

– Денис Перепелиця запитав у телеграм – таке концептуальне завдання: «Чи є план по заміні, модернізації радянського озброєння в ЗСУ?» Скільки ще старої техніки – бачимо. Ті ж наші кореспонденти констатують: і БМП 1970-80-х років ще чимало тощо.

– Чудове запитання! І на нього є тільки одна така чудова відповідь. Це буде залежати від того, наскільки держава буде спроможна забезпечити наші потреби. Потреба в такому дійсно є. Дійсно є! Необхідно там і танки міняти, і вертольоти.

Але хотів би окремо сказати, що незважаючи на те, що важко, на сьогодні, якщо ми навіть подивимося на вертольоти Мі-8МСБ, то від цього вертольоту від радянських часів залишився тільки хіба що один фюзеляж, все решта виробляється на території України. Те ж саме в більшості своїй... Так, на сьогодні ми не можемо на 100% забезпечити модернізацію тих самих танків, але на сьогодні вже 50% від них – це вже модернізовані. Знову ж таки від радянського танка там залишився тільки корпус. У держави будуть кошти, держава буде нам їх виділяти, ми будемо рости і далі. І так стосується і решти, решти, решти озброєння.

– До речі, «Гради». «Укроборонпром». Одна зі свіжих новин. Розкажіть. Це теж модернізовані. Ті ж самі «Гради», які вже не одне десятиліття...

– «Гради» зараз модернізуються до виду «Вільха» або навіть «Вільха-М». Знову ж таки на сьогодні ми не зможемо собі дозволити взяти кожен реактивний дивізіон окремої бригади і модернізувати. Це кошти. Це дуже багато коштів. Але знову ж таки така робота йде. І йде, і модернізуються і снаряди, і модернізуються безпосередньо і пускові установки. Йде такий шлях.

– Щодо дизельного пального. Ті ж воїни розповідають нашим кореспондентам на фронті – бракує його, обмаль його. Вирішується проблема?

– Хотілося би, якщо таке питання ставиться, конкретно знати, де саме. Тому що на рівні ЗСУ, на рівні міністерства проблем з паливом немає. Воно все закрите. Тобто ми готові видавати його. Десь, можливо, знову ж таки відсутність комунікації, відсутність... Я як головнокомандувач розумію, що я маю знати стан справ, який відбувається. Але до кожної роти, до кожного взводу, на жаль, я не доберуся. Тому конкретно, який підрозділ, яка необхідна кількість...

– До речі, в принципі як на фронт поставляють системи радіоелектронної боротьби з безпілотниками? Адже одна з новин останніх тижнів, що противник на Донбасі все активніше використовує саме безпілотники, системи ППО. От як з цим ситуація?

– З боротьби саме з безпілотними літальними апаратами противника, які піднялися на вищу висоту, відповідно набрали більше швидкісних даних, і була така певна проблема. Але робота була певна проведена. Ці прилади у тому числі іноземного виробництва були переналаштовані. І вже на сьогодні ми відмічаємо, що є складнощі у противника саме по роботі з безпілотними літальними апаратами, по подоланню наших перешкод радіоелектронних.

Звісно, знову ж таки хочу сказати про те, що якось махнути, з помахом руки, аби воно все стало і запрацювало, то на це треба час і (знову ж таки повертаючись до коштів) кошти для цього необхідні, щоб, як і в нашого противника, розвивати цю справу.

– Достатньо Україна витрачає на свої ЗСУ, на ваш погляд? З того, що ви кажете, то недостатньо.

– Я завжди буду казати, що ні. Тому що хочеться...

– Скільки не вистачає? Удвічі варто було збільшити, якщо ви це можете сказати? Утричі?

– Я можу тільки підтвердити ті цифри, які ми закладали в новий бюджет. Ми закладали з Міноборони цифру 152 мільярди.

– Гривень, звісно.

– Так, звісно. Як воно вийде на виході? Побачимо.

– А цей рік скільки?

– 116. Катастрофічна ситуація! Це катастрофа! Це взагалі ні про що.

– Воююча держава. Восьмий рік.

До речі, щодо дронів, цієї війни дронів. Це експерти теж запитують: чи здійснюють закупівлі і поставляють на фронт розвідувальні ударні дрони? Тобто чи досі ЗСУ воюють з безпілотниками від волонтерів?

– Ну, що можу сказати? Щоб не образити і волонтерів, скажу так: застосовуємо і волонтерські. Чому? Тому що знову ж таки безпілотників мало не буває. У нас на сьогодні, слава Богу, немає такої бригади, де взагалі безпілотних авіаційних комплексів немає. Вони закуповують. Так, при всіх їхніх недоліках, але вони є, чудово працюють, модернізуються. «Фурії», «Лелеки» і так далі.

Що стосується безпілотних літальних апаратів в ударному варіанті, то на сьогодні їх просто не існує. Існують окремі розробки певних розробників, які на сьогодні носять більш такий пізнавально-декларативний характер. Тобто над ними потрібно працювати.

– В Україні, власне?

– В Україні.

– Ще запитання з телеграм від нашого глядача: «Коли запрацюють наповну антиснайперські групи, оснащені розвідкою БПЛА згори, і антибатарейними радарами і тепловізорами на землі?

– Зразу розчарую. Людина, яка це питання запитала, багато спекулювали на цьому. Я доповідаю голосом і відповідаю, що всі контрснайперські групи, які в нас є, зараз є на передньому краї. Всі!

– Не заборонена взагалі їхня діяльність, як стверджують критики?

– Не заборонена. Всі знаходяться там.

Що стосується радарних комплексів контрснайперських, то ми таке питання розглядаємо. Але знову ж таки буквально на минулому тижні ми це питання вивчали. І ті комплексі, принаймні, які ми розглядали, скажімо так, західного виробництва, знову ж таки вони нас не зовсім задовольняють. Тобто на сьогодні вести мову про масоване застосування радарних комплексів і оптичних контрснайперської боротьби, то ми мови такої не ведемо. Але все, що можна застосувати, усі гвинтівки, всі снайпери, всі тепловізори, які є, всі камери нічного бачення, які є, зараз працюють разом з ними, всі повністю.

Контрактники йдуть

– У цьому зв’язку, до речі, гостре питання. Звісно, ви знаєте, напевне, є така статистика, що дві третини контрактників, прослуживши свій перший термін, звільняються. Тут цікавий момент у тому, що ми зараз обговорюємо стосовно командирів. І не тільки, можливо, через мале грошове забезпечення. Це не основна причина, як виявляється. А одна з основних причин – що просто командири, м’яко кажучи, не завжди адекватні, я так м’яко скажу.

– Пане Олександре, абсолютно з цим згоден, з цим твердженням. Абсолютно! Підтверджую, що так воно є. І, повірте мені, де мені не доводилося працювати, я знав про цю проблему. І завжди казав про те, що гроші – це важливо, але те, що вони звільняються, то тут вина вже командира. Відповідно таку роботу, як могли, звісно ж, проводили і будемо продовжувати далі боротьбу з цим.

– Є можливість у молодшого офіцера або у рядового достукатися? Адже він має «через голову» того, хто, можливо, його ображає, пройти? Чи як?

– Тут один із варіантів, я завжди кажу, перед тим, як, припустимо, ви звернулися і написали ганебний пост у фейсбук: чи зверталися ви по команді? Як правило, кажуть: так, звертався, мені не допомогли. Добре. У вас на вході у штаб висить телефон гарячої лінії. Чи дзвонили ви туди? Ні. Не дзвонив. Будь ласка, звертайтеся. Ми намагаємося...

ЗСУ і зарплата

– «Донецький парніш» (такий акаунт у телеграм у нашого глядача): «Чи є проблеми з зарплатою в ЗСУ?» (Напевне, риторичне питання). «І як їх планують вирішувати, на ваш погляд? Як варто їх вирішувати?»

– Їх варто вирішувати. Необхідно було вже давно це питання вирішити. Але знову ж таки ми прекрасно, чудово розуміємо, що, мабуть, є певні проблеми перш за все держави, чи зможе вона ці кошти виділяти нам, чи не зможе вона виділяти. Тому треба однозначно вирішувати.

І ми дуже багато розмов вели про те, з якої зарплати починати, яку необхідно зарплату отримувати. Немає сенсу зараз, щоб дати свою думку вам, висловити, скільки має отримувати...

– На передку зараз скільки? 32-33 тисячі гривень на місяць.

– Так (32-33 тисячі гривень – перша лінія – ред.).

– А хто глибше в тил – 10 тисяч навіть є зарплата?

– Чому? Ті, хто знаходяться не на першій лінії, набувають АТОшну надбавку все рівно, отримують там плюс 5 тисяч. Ну і все, виходить. Полігони – ми платимо 3,5 тисячі. Район оперативно-тактичного угруповання «Південь» – також 5 тисяч йде доплата.

– І у цьому зв’язку констатували в офісі омбудсмена України, пані Денисової (17 вересня), що заборгованість із обов’язкових виплат військовослужбовцям ЗСУ становить майже півтора мільярда гривень. Це ж не жарти! І нібито, за цими даними, припинене фінансування бойових виплат військовослужбовцям, які виконують завдання в зоні проведення ООС. Що скажете у відповідь?

– Скажу, пане Олександре, те, що я дуже поважаю пані Денисову, але знову ж таки це питання не до мене. Я не плачу грошей. Я сам їх отримую від Міноборони.

Принаймні можу сказати, за тією інформацією, яка в мене є, призупинені були знову ж таки у зв’язку з тим, що виділили коштів менше. Їх просто було менше виділено. Не тому, що там був «поганий» Хомчак, чи був «поганий» Таран, вони не могли між собою домовитися, щоб солдатам платили гроші. Ні! Грошей було закладено менше спочатку в бюджеті, тому їх отримували менше. Станом на початок вересня. Мова ведеться про одноразові виплати, дійсно які є обов’язкові. Ми закрили червень місяць оздоровчими. Ну не ми, а Міноборони заплатило людям гроші, тим, які вже до червня місяця у відпустках побували, червень включно. Стали виплачувати. Гроші тепер пішли на оплату липня місяця.

Решта підйомних – поки що рух не пішов. Але знову ж таки кошти, наскільки я розумію – на минулому тижні міністр оборони проводив нараду – вже виділені і найближчим часом будуть виділятися. Підйомні будуть оплачені, піднайом (найм житла – ред.) буде оплачений. Поки так. Принаймні держава в особі Мінфіну запевнила Міноборони про те, що все буде виплачено.

Путін намагається спіймати момент: Російська армія повільно просувається на Донбасі, - британська розвідка

вівторок, 23 квітень 2024, 16:22

Російська армія продовжує захоплювати населені пункти на Донбасі. Темпи наступу повільно, але поступово зростають, передають Патріоти України з посиланням на Міністерство оборони Великобританії Twitter. Як зазначається у зведенні, 22 квітня військове ...

"Ціль знищено": Олещук показав влучну роботу зенітників по ворожих "Шахедах"

вівторок, 23 квітень 2024, 15:52

Командувач Повітряних сил Микола Олещук подякував зенітникам Одеської бригади за ефективне знищення дронів-камікадзе противника в ніч на 23 квітня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Дякую воїнам зенітної ракетної Одеської бригади, які у ніч на 2...