Впродовж останніх кількох років: Німецька компанія могла постачати Росії компоненти для виробництва "Новачка"

У Німеччині у вівторок, 30 серпня, пройшли обшуки в компаніях Riol Chemie GmbH та RR Rhein Reserve (зареєстрована колишніми співробітниками Riol Chemie), підозрюваних у продажу Росії хімічних речовин, які можуть бути використані для виробництва хімічної та біологічної зброї. Про це повідомляє OCCRP, передають Патріоти України.

За даними слідства, компанія Riol Chemie останні три з половиною роки могла постачати хімічні речовини та лабораторне обладнання російській групі компаній Хіммед без дозволу на експорт. Як пише Tagesschau, обшуки пройшли в семи компаніях і приватних приміщеннях.

Розслідувачі NDR, Westdeutscher Rundfunk та Süddeutsche Zeitung встановили, що поставлені компанією субстанції могли бути використані для виготовлення зброї, включаючи гірчичний газ (іприт). Також, ймовірно, колишній керівник Riol Chemie до цього був співвласником дочірнього підприємства Хіммеду, а нинішній керівник — директором тієї ж «дочки».

Згідно з документами, отриманими OCCRP, слідство припускає, що серед поставлених хімікатів був прекурсор нервово-паралітичної речовини Новачок, яка використовувалася при спробі вбивства колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля в 2018 році у Великій Британії, а також російського опозиціонера Олексія Навального у 2020 році.

OCCRP також отримала документи, які підтверджують, що в 2016 році Хіммед став підрядником Інституту криміналістики ФСБ. Хіммед також входить до списку компаній, які потрапили під санкції США за "участь у підтримці російських програм з розробки зброї масового знищення".

OCCRP пише, що речовини, поставлені Riol Chemie в Росію, вважаються «подвійного призначення», тобто можуть використовуватися як у військових, так і в цивільних цілях. Експерт Мірко Хіммель з дослідницької групи з питань контролю над біологічною зброєю Гамбурзького університету зазначив, що йдеться про токсини, регульовані Конвенцією про хімічну зброю, які «потенційно можуть використовуватися як бойові отруйні речовини».

За словами Хіммеля, речовини були поставлені не в таких кількостях, щоб вказувати на те, що їх використовували для програми біологічної чи хімічної зброї, але могли бути використані для запуску "внутрішнього виробництва".

Німецький виробник БПЛА відкриє ще один завод в Україні: Стало відомо, скільки дронів вироблятиме

субота, 20 квітень 2024, 9:50

Німецький виробник безпілотників Quantum-Systems відкриє ще одне виробництво дронів в Україні з потужністю до 1000 БПЛА на рік. Про це повідомили на сайті компанії, передають Патріоти України. Новий завод стане другим підприємством компанії в Україні,...

У ворога за добу значно поменшало автотранспорту: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 20 квітня

субота, 20 квітень 2024, 9:15

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно склали: