Будьте обережні! Чим небезпечний відпочинок на пляжах із брудною водою

Незабаром вода у столичному Дніпрі має очиститися.

У столичному Дніпрі та в Чорному морі в Одесі у воді виявили кишкову паличку. Утім відпочивальників це не лякає, чим це загрожує і коли, очиститься вода, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

  • Запорізька область

У Бердянську місцеві скаржаться на відсутність відпочивальників. Хоча людей вдосталь. На Бердянській косі заповнені 80 % готелів та пансіонатів. Усі місця для розваг пройшли перевірку і отримали дозвіл, а співробітники дотримують щоденного прибирання.

Епідеміологи стверджують, що вода цього сезону найкраща за останні кілька років. Як доказ мають графіки, на яких видно, що шкідливих речовин у морі стало значно менше.

"Водоростей немає. Але є медузи, але вони живуть лише в чистій воді. Це підтверджує те, що вода на нашому узбережжі дійсно чиста", - каже Олександра Кікарош, завідувачка Бердянської філії Запорізького обласного лабораторного центру.

Рятувальники ж наголошують, що вкрай уважними слід бути під час купання у морі з матрацами.

"Ви знаєте, якщо людина із маленького міста чи села приїхала, у неї є якась річка і вона її два рази переплила, то вважає, що великий плавець. А потім починають махати руками "допоможіть, врятуйте", - зазначає Олександр Врублевський, директор КП "Бердянська рятувально-водолазна служба".

Втім місцеві очікують справжнього напливу відпочивальників за тиждень – у середині липня.

  • Одеса

В Одесі попри виявлену кишкову паличку не закритий жоден пляж і вони переповнені відпочивальниками. Санлікарі не забороняють, а лише не рекомендують купатися.

"Ми спостерігаємо протягом всього червня наявність у воді кишкової палички. Це свідчить про свіже фекальне забруднення", - пояснює Олена Варецька, завідувачка відділу епідемічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань одеського лабораторного центру МОЗ України.

Відпочивальники ж вважають, якщо вода прозора, значить чиста. А відтак купаються, не дослуховуючись до порад фахівців.
Далі від берега вода чистіше. Але в деяких популярних місцях відпочинку пропливти треба зо півсотні метрів, щоб насолодитися прозорим морем.

А от бруд та сміття на піску майже всюди. Смітять самі відпочивальники, роздягальню використовують як вбиральню.

"Не зовсім приємно, тут діти. Зараз літо, все псується, комахи літають неприємно звичайно. Треба прибирати, але якщо самі відпочивальники будуть за цим стежити, буде значно приємніше", - зауважує відпочивальниця Анна.

Нині в Одесі спала спека, похолоднішала вода у морі й здійнявся вітер. Фахівці сподіваються, що вода очиститься вже найближчими днями.

  • Київ

У Києві непридатними для купання виявили 12 з 14 пляжів. Зокрема, і найпопулярніший столичний пляж "Венеція". Кількість небезпечних для здоров'я бактерій перевищує норму понад удвічі.

Для попередження про небезпеку у воді на пляжах встановили жовті прапорці. Але відпочивальники не звертають на них увагу, і зізнаються, що навіть не здогадуються про те, що жовтий колір означає "купатися не рекомендовано".

Причиною бактеріального забруднення столичної акваторії Дніпра стали стічні води, які потрапили в річку після рясних дощів. Таке трапляється щороку і не є чимось надзвичайним, запевняють комунальники.

Фахівці наголошують, що під час купання у брудній воді, у разі її потрапляння до організму, може бути подразнення шкіри. А також - це розвиток кишкової інфекції.

"Під час реєстрації таких симптомів треба одразу звертатися за медичною допомогою тому, що ми сьогодні перебуваємо в епідемії коронавірусу і одна діарея - це один з симптомів коронавірусу", - наголошує спеціаліст.

За кілька днів вода в Дніпрі самоочиститься і вже цими вихідними, сподіваються фахівці, купатися на столичних пляжах можна буде цілком безпечно.

"Захист України" стосується всіх: У Раді ухвалили законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть

четвер, 25 квітень 2024, 8:30

Депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні дисципліни "Захист України" для хлопців і дівчат. "За" проголосували 291 парламентар, передають Патріоти України. Пр...

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....