Чи може чоловік виїхати до іншого міста під час мобілізації - нюанси, які варто знати

Закон про мобілізацію не обмежує свободу пересування військовозобов'язаного чоловіка. Утім, є низка вимог, яких треба дотримуватись українцям призовного віку.

Про це заявив член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки і народний депутат від фракції "Слуга народу" Федір Веніславський в коментарі УНІАН.

Зокрема, військовозобов'язаний повинен:

  • уникати зміни місця проживання від моменту оголошення мобілізації та у воєнний період без дозволу керівника відповідного ТЦК
  • у 7-денний термін від дня прибуття до нового місця проживання особисто прибути з паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до відповідного ТЦК

Веніславський наголосив, що згідно з законом про мобілізацію, кожен громадянин України у віці від 18 до 60 років повинен мати при собі військово-обліковий документ, що автоматично вирішує питання переміщення в іншу область. Ця процедура не потребує додаткових узгоджень.

Щодо перебування в зоні прикордонної смуги (ділянка місцевості завширшки 5 км від кордону), то у цьому питанні є нюанс.

Для перешкодного в'їзду до цієї зони, перебування, проживання або роботи — треба мати спеціальний дозвіл від Державної прикордонної служби України. Відповідні зміни Кабінет міністрів вніс до постанови від 27 липня 1998 року № 1147 "Про прикордонний режим". Постанова від 7 грудня 2023 року № 1292 набула чинності 14 грудня.

До прикладу, якщо людина проживає в місті Чоп у Закарпатській області і не покидає його межі, то їй не потрібен спеціальний дозвіл, але у разі виїзду за межі міста прикордонники можуть перевірити його наявність.

Місцевим жителям прикордонної смуги, які мають прописку, буде видано дозвіл від ДПСУ один раз і безстроково. Таким чином, ті, хто здійснює будь-яку діяльність на цій території, отримають дозвіл, який діє протягом одного року і потребує оновлення після цього періоду.

Нагадаємо, в Україні знову продовжили дію воєнного стану та мобілізацію. А від 18 травня запрацює новий закон щодо призову в армію під час війни.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...