Чи може Всесвіт мати свідомість? Вчені відповіли на це запитання

Математик з Німеччини допрацював цю теорію і надав розрахунки

Пояснюємо, що таке інтегрована інформаційна теорія свідомості і як вона впливає на наше життя

Вчені з Німеччини заявили про математичний спосіб вимірювання свідомості. Їхні розрахунки базуються на сучасній теорії, яка передбачає, що будь-який об'єкт у Всесвіті, включно з ним самим, має свідомість.

Одним з найскладніших питань для вчених є природа свідомості.

Нейробіологи сперечаються щодо того, коли свідомість з’являється у людського плода, які ділянки мозку за нього відповідають, і чи можуть бути наділені свідомістю прості організми на кшталт рослин. Точних відповідей на ці питання поки що немає. Так само як і на питання про те, що таке свідомість у принципі. На початку 2000-х італійський нейробіолог запропонував так звану математичну теорію свідомості, згідно з якою будь-яка фізична система у Всесвіті, зокрема сам Всесвіт, має свідомість, і її можна виміряти.

Нещодавно математик з Німеччини допрацював цю теорію і надав розрахунки, за допомогою яких, за його словами, можна буде визначити рівень свідомості в корі головного мозку і в усьому космічному просторі.

Головна теорія свідомості У 2004 році нейробіолог з Італії Джуліо Тононі створив нову інтегровану інформаційну теорію свідомості (ІТТ). Теорія належить, швидше, не до прикладних, а до філософських наук, і вона передбачає, що свідомість схожа на певний вид інформації.

На думку Тононі, свідомість виникає з усього фізичного у Всесвіті, починаючи з найдрібніших частинок на зразок атомів, і її можна виміряти математично за допомогою спеціальної метрики. Італійський нейробіолог у своїй ІТТ ввів якесь математичне значення свідомості, яке позначається грецькою літерою «фі». Цей показник відповідає за взаємозв'язок певного вузла, включно з нейронами в нашому мозку, мікросхемою в комп’ютері або тим самим атом. Чим більше буде значення «фі» — тим більший рівень свідомості має певний об'єкт.

Очевидно, цей показник дуже високий у людини, оскільки наш мозок складається з десятків мільярдів нейронів, пов’язаних між собою у складну систему. Проте, все, що має показник «фі» більше нуля, має якийсь ступінь свідомості в інформаційному сенсі. Спочатку Джуліо Тононі припускав, що розрахунок значення «фі» для людського мозку займе більше часу, ніж існує Всесвіт (майже 14 млрд років). Однак, нещодавно математик Йоганнес Клейнер з Мюнхенського університету презентував нову математичну модель для ІТТ, згідно з якою процес розрахунку числа «фі» можна значно спростити.

Як пояснює експерт The Next Web зі штучного інтелекту Трістан Грін, математична модель Клейнера для ІТТ підтверджує, що Всесвіт і все в ньому у прямому сенсі наповнене фізичною свідомістю. «Це цікава теорія, тому що вона ґрунтується на ідеї, що свідомість виникає внаслідок фізичних станів. Ви свідомі завдяки своїй здатності відчувати почуття. Наприклад, дерево свідоме, тому що воно може „відчувати“ сонячне світло і нахилятися до нього. Мураха свідомий, бо він відчуває мурашині почуття, і так далі», — пише Грін. Навіть більше, оскільки будь-який фізичний об'єкт, зокрема гаджет, з якого ви читаєте цей текст, складається з найдрібніших частинок, які також взаємодіють одна з одною і з навколишнім середовищем за певними правилами, — такі об'єкти також можуть мати свідомість.

Йоганнес Клейнер каже, що його математична модель, яка доповнює ІТТ, може бути початком нової наукової революції. Інші вчені припускають, що такі точні розрахунки дадуть нам можливість не тільки визначити рівень свідомості людини або будь-якого іншого об'єкта, а й зрозуміти, як влаштована свідомість у сучасних машин.

«Я думаю, що математика може допомогти нам зрозуміти нейронну основу свідомості в мозку і, можливо, навіть машинну свідомість, але вона неминуче щось упустить: відчутна внутрішня якість досвіду», — пояснює філософ Сьюзен Шнайдер з Університету Коннектикуту.

Для більшості представників наукової спільноти ІТТ залишається недостатньо переконливою теорією не тільки через свою складність, а й через наслідки, до яких може привести «усвідомлення свідомості» всього у Всесвіті, включно з ним самим. ІТТ є лише однією з численних теорій свідомості, які пояснюють природу існування всього живого і неживого в нашому світі.

Разом з ІТТ, вчені також говорять про теорію квантової свідомості, яка переплітається з незвичайними властивостями найдрібніших частинок у квантовій фізиці. Зокрема, американський філософ Вільям Ліка пояснює цю теорію на прикладі квантової заплутаності. Коли дрібна частка світла — фотон — опиняється в стані квантової заплутаності з іншою такою самою часткою — вони в деякій мірі можуть передавати інформацію і впливати один на одного, незалежно від відстані, на якій вони розташовані. Подібні незвичайні властивості і лежать в основі теорії квантової свідомості, оскільки будь-яке фізичне тіло, зокрема ми з вами, складається з найдрібніших частинок.

Прихильники нейробіологічних теорій свідомості, своєю чергою, вважають, що головна умова для появи свідомості — наявність певного матеріального субстрату, який дозволяє живим організмам ідентифікувати й усвідомлювати себе. Деякі вчені приписують цей субстрат нейронним корелятам, які нібито синхронізують нейронні зв’язки в єдину свідомість і забезпечують контроль за всіма функціями організму. Адепти нейродарвінізму і зовсім вважають, що для свідомості потрібна окрема цілісна система з нейронів, яка постійно перебудовується і пристосовується до будь-яких зовнішніх змін. Однак, саме ІТТ лежить в основі філософського ідеалістичного вчення панпсихізм, яке пояснює наявність свідомості не тільки у людей, але й у всього у Всесвіті.

Що таке анімізм і як він пов’язаний із Всесвітом?

Філософія панпсихізму передбачає, що абсолютно все у Всесвіті має свідомість. Доцент кафедри філософії в Даремському університеті в Англії Філіп Гофф, який вивчає панпсихізм, дійшов висновку, що свідомості можуть мати різну складність або, якщо завгодно, рівні. Ці рівні свідомості залежать від складності самого організму, як і описував Джуліо Тононі у своїй теорії. Таким чином, людина має найскладнішу структуру мозку, і рівень її свідомості набагато вищий, ніж рівень свідомості будь-якої іншої живої істоти. Але, згідно з панпсихізмом, свідомість апріорі існує у будь-якого фізичного тіла в тій чи іншій формі. Гофф упевнений, що наука на цьому етапі свого розвитку не може пояснити, що таке свідомість.

«Ми можемо визначити, наприклад, що невидиме відчуття голоду корелює з видимою активністю в гіпоталамусі мозку. Але накопичення таких кореляцій не складає теорію свідомості. У кінцевому підсумку ми хочемо пояснити, чому свідомий досвід пов’язаний з діяльністю мозку. Чому така активність у гіпоталамусі супроводжується почуттям голоду? Насправді, ми не повинні дивуватися тому, що наукові методи не працюють у визначенні свідомості», — пояснює британський філософ.

Як і у випадку з квантовою механікою, дослідження свідомості впираються в природу матерії. І поки ми не можемо перевірити, чи має кожна частинка, зокрема електрон, свідомість, чи є думки в нашій голові продуктом будь-якої матерії і навпаки. Відповідно до такої теорії, найвищим рівнем свідомості має володіти сам Всесвіт, оскільки в ньому зосереджено найбільше матерії і різних видів її об'єднання. Фізик Грегорі Матлофф вважає, що панпсихізм може пояснити існування темної матерії і енергії — здебільшого матерії у Всесвіті, яка є невидимою для нас, але відповідає за швидке розширення простору.

Інші теоретики також припускають, що свідомість може генеруватися в досить складних системах з певним рівнем енергії і передаватися через так званий квантовий вакуум або порожній простір.

«Панпсихісти зазвичай сприймають стіл та інші об'єкти як ті, що мають свідомість. Швидше, стіл можна сприймати як сукупність часток, кожна з яких має свою дуже просту форму свідомості», — каже філософ з Нью-Йоркського університету Хедда Хассел Мерч.

Цілком імовірно, що Всесвіт якраз і може бути однією з форм такого величезного столу, який складається з його «свідомих» частинок у вигляді галактик, зірок, планет і всього, що їх оточує і населяє. "

Новий скандал: На Закарпатті жінки напали на військових (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:14

19 квітня на Закарпатті стався черговий конфлікт між місцевими жителями та представниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Про ситуацію розповіли у Закарпатському обласному ТЦК, передають Патріоти України. Там ...

В Україні змінюються умови військового обліку: Що тепер чекає на чоловіків

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:56

В Україні відбудуться зміни в умовах військового обліку завдяки новому закону про мобілізацію. Зокрема, чоловіки повинні будуть уточнити свої військово-облікові дані без очікування повістки. Крім того, запрацював єдиний реєстр "Оберіг" - там міститься ...