Чи можуть в Україні мобілізувати чоловіка з подвійним громадянством: Адвокат дав пояснення

В Україні під час воєнного стану можуть мобілізувати до лав ЗСУ військовозобов’язаних осіб, які мають подвійне громадянство. Закон не забороняє цього, якщо людина не вийшла з українського громадянства. Про це розповів адвокат Ростислав Кравець на своєму YouTube-каналі, передають Патріоти України.

Водночас він виключив із списку чоловіків, які виїжджають на постійне місце проживання за кордоном, адже в такому випадку для них передбачено зняття з військового обліку в нашій країні.

За словами юриста, особи з подвійним громадянством у зв'язку з тим, що вони не вийшли з громадянства України, можуть бути призвані до армії під час загальної мобілізації.

"Навіть якщо вони повідомлять про наявність другого громадянства", – зазначив він.

Адвокат порадив таким людям обов'язково подати в Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки документи, що засвідчують наявність українського та іншого громадянства.

Передусім це важливо для того, щоб надалі такий факт не став підставою для притягнення особи до кримінальної відповідальності за державну зраду.

"Особливо якщо йдеться про громадянство країни-агресора або країни, яка їй допомагає. Я кажу про Російську Федерацію та Республіку Білорусь", – пояснив Кравець.

За його словами, в такому випадку в ТЦК і СП вирішуватимуть, чи варто залучати цю людину до військової служби чи краще передати вирішення питання до правоохоронних органів, інших державних інституцій системи МВС.

Адвокат додав, що в людей із подвійним громадянством, які заявляли про намір виїхати з України на постійне місце проживання в іншій державі, вже виникали проблеми зі зняттям із військового обліку.

"У будь-якому разі, якщо у вас є громадянство іншої країни і ви офіційно не вийшли з громадянства України, це не є перепоною для вашої мобілізації під час воєнного стану й на особливий період. Візьміть це до уваги й зверніться до ТЦК і СП, щоб у подальшому не виникало неприємних ситуацій з правоохоронними органами", – зауважив Кравець.

Антициклон впевнено розташувався в Україні: Синоптик дала прогноз на найближчі дні і Великдень

середа, 1 травень 2024, 15:50

Погода в Україні буде сонячною та теплою у четвер, 2 травня, передають Патріоти України з посиланням на допис синоптика Наталки Діденко в Facebook. Максимальна температура повітря впродовж дня становитиме +21 +26 градусів. При цьому вночі очікується +8...

"Є дві категорії прав": Нардеп пояснив, чи варто українцям боятися конфіскацій під час воєнного стану

середа, 1 травень 2024, 14:57

В умовах воєнного стану деякі права, які мають громадяни України, можуть бути обмежені, якщо в цьому виникне необхідність. Зокрема, йдеться про право на власність, передають Патріоти України. Україна подала до Ради Європи заяву про частковий відступ ві...