День святої Варвари: Що категорично не можна робити в свято 17 грудня

У четвер, 17 грудня, православна церква вшановує пам'ять великомучениці Варвари Іліопольської. Ця свята вважається захисницею від раптової і насильницької смерті, а також заступницею всіх жінок, передають Патріоти України.

У народі свято відоме під назвами Варварині морози, Варварин день, День Варвари.

Історія святої Варвари

Свята Варвара жила в 3-4 століттях в Іліополі Фінікійському (зараз Ліван), в часи правління імператора Максиміана. Дівчина була дуже гарною, походила вона зі знатної родини язичників. Батько Варвари, Діоскор, закрив її у вежі від сторонніх поглядів.

У неволі Варвара, вивчаючи світ з вікон, дішла висновку, що створити його міг Єдиний Творець. Коли батько вирішив видати доньку заміж і випустив з вежі, вона познайомилася з місцевими християнами і прийняла хрещення.

Дізнавшись про це, Діоскор повів доньку до правителя Іліополя Мартіана. Святу переконували здректися християнства, а коли вона відмовилася, піддали жорстоким тортурам: били воловими жилами, розтирали рани волосяницею (груба тканина з козячої вовни, – ред.), обпалювали вогнем. У результаті Мартіан дозволив батькові Варвари самому здійснити суд над нею.

Тоді Діоскор обезголовив свою дочку. Разом зі святою Варварою стратили ще одну мученицю – Іуліанію, яка була вражена стійкістю дівчини і також оголосила себе християнкою. Згідно з переказами, згодом на Діоскора і Мартіана обрушився гнів Божий – їх обох вбила блискавка.

Мощі святої великомучениці Варвари покояться в Києві, у Володимирському соборі Православної церкви України: 1108 року їх привезла з собою з Візантії дружина князя Святополка Ізяславича Варвара.

Традиції в День Варвари
  • Святій Варварі моляться про дітей, зцілення від недуг, а також про вирішення конфліктів з батьками та іншими родичами, про позбавлення від зневіри, смутку й печалі.
  • Великомучениця Варвара вважається також захисницею від раптової смерті без сповіді й причастя; віряни просять у неї заступництва для таких померлих.
  • На Русі Варварин день вважався "жіночим святом" – великомучениця вважалася покровителькою всіх жінок. Особливо її шанували вагітні, які молилися святій про допомогу під час пологів.
  • 17 грудня зазвичай починалися сильні холоди – через це свято в народі прозвали Варварині морози.
Прикмети на 17 грудня
  • У небі зірок не видно – до потепління.
  • Заморозки вранці – до морозної зими.
  • Багряний захід – до ясної і морозної погоди.
  • Захід затягли хмари – буде багато снігу.
  • Дим з печі стелиться – до потепління, вгору йде – до холодів.
Що не можна робити в День Варвари
  • Ткати, прати, білити, працювати з глиною, займатися іншими домашніми справами.
  • Лаятися, злитися, конфліктувати, лихословити.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...