Дуже незручна правда: Історик опублікував показові цифри втечі людей із СРСР

Український історик, журналіст Вахтанг Кіпіані оприлюднив статистику, яка показала, що за кілька років до розпаду Радянського Союзу його залишили сотні тисяч людей. Цифри автор допису розмістив на особистій сторінці у Facebook. Кіпіані підкреслив, що хвиля масової еміграції розпочалася одразу після того, як радянська влада дозволила виїзд громадян за кордон, передають Патріоти України.

"Еміграція із СРСР. Щойно стало можливо: 1986-го – 8 тис., 1987-го – 40 тис., 1988-го – 108 тис., 1989-го – 235 тис., січень-жовтень 1990-го – 336 тис. (євреї – 120 тис., німці – 100 тис.)", – розповів історик. Окрім того, він долучив до допису сторінку з газети "Емігрант", яку видавав Всесоюзний комітет "За виїзд із СРСР". У цьому ЗМІ ділилися детальними інструкціями щодо виїзду на постійне місце проживання в інші країни та власним досвідом організації цього питання.

У коментарях під постом Кіпіані українці також поділилися спогадами про масову втечу людей із тоталітарної країни напередодні її розпаду.

"У нас на Іршавщині (Закарпаття) кінець 80-х, початок 90-х євреї цілими родинами масово виїжджали, залишаючи все", "Втікали від "процвітання"?", "Від райського життя, так би мовити", "Досить добре пам'ятаю 84-й рік. Невеличке (70 тис.) містечко, через п'яте рукостискання всі знали один одного, то ж коли виїздила в Ізраїль вся сім'я – сказати, що це була подія, – нічого не сказати. Місто "гуло", – зазначили користувачі соцмережі.

Чому виникають провали в пам'яті після розпивання спиртного: Вчені назвали причини

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:24

Вживання спиртного не тільки підвищує ризик померти від серцевого нападу та інших хвороб у довгостроковій перспективі, але й може спричиняти провали в пам'яті буквально на наступний ранок, передають Патріоти України. Група вчених з Університету Пенсіль...

Звільнена по обміну з лап Москви знаменита американська баскетболістка відверто розповіла про жахи російської в’язниці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:15

Дворазова олімпійська чемпіонка і чемпіонка світу з баскетболу Бріттні Грайнер заявила, що почувалася неповноцінною людиною в російській в’язниці, передає NV. . Дівчину заарештували в лютому 2022 року в аеропорту Шереметьєво за ввезення наркотичних ...