Дивовижний феномен посеред Тихого океану: Аналіз ДНК привідкрив таємницю цивілізації острова Пасхи, що залишила по собі висічені з каменю гігантські голови

Невеликий клаптик суші посеред Тихого океану, площею 163,6 км кв, здавна привертає цікавість людства слідами своєї самобутньої, досить развиненої цивілізації, Спільнота, що її творила протягом тисячоліття була відрізана від інших племен та народів величезними відстанями, котрі здавалось неможливо було подолати до виникнення компасу та вітрильного флоту, зазначають Патріоти України.

Протягом довгого часу вчені гадали, за яких обставин зникло майже все населення Рапануї, більш відомого у світі під назвою острів Пасхи. Як пише LiveScience, тепер вважається, що вдалося з'ясували долю цієї цивілізації.

Довгий час учені гадали, що могло стати причиною різкого скорочення населення полінезійського острова. Серед можливих причин називали вирубку лісів, виснаження місцевих ресурсів і війни в 1600-х роках. Тепер же геном здобутий з решток давніх жителів Рапануї показав, що ніякого швидкого скорочення населення на острові ніколи не було.

Для того, щоб добути ДНК давніх островитян, група вчених отримала дозвіл від представників громади Рапануї для вивчення останків у музеї Франції. Тіла представників корінного населення було вивезено з первісних місць поховання під час колонізації наприкінці 19-го і на початку 20-го століть.

Таким чином, ДНК 15 стародавніх мешканців засвідчила, що в їхній історії ніколи не було горезвісного "генетично вузького місця", коли популяція значно зменшується в розмірах, що призводить до втрати генетичного розмаїття. Натомість дослідження показало, що кількість жителів острова постійно збільшувалася до 1860-х років. Після цього на острів здійснили набіг перуанські работорговці, що скоротило населення острова Пасхи на третину.

Вчені дійшли висновку, що на Рапануї ніколи не проживало понад 3 тис. осіб — набагато менше, ніж більш ранні оцінки в 15 тис. осіб. Це також вказує, що так званий колапс був надуманим.

Крім цього, проведений аналіз показав, що у жителів Рапануї також було ДНК корінних американців. Таке змішання могло статися між 1250 і 1430 роками н.е. Відкриття свідчить про те, що жителі острова Пасхи могли перетинати Тихий океан і відвідувати Америку, також можливо, що це корінні американці бували на острові Пасхи.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...