Гасять недопалки об спину, підвішують на дибі: Бойовики "ДНР" вже рік жорстоко катують донеччанина, якого викрали під час прогулянки з дитиною

Бойовики "ДНР" вже рік у СІЗО катують полоненого мешканця Донецька Сергія Куріса: застосовують електричний струм, гасять недопалки об спину, підвішують на дибі. Як повідомляє Медійна ініціатива за права людини, Куріс - цивільний, житель Донецька, який останні роки до затримання мешкав у Харкові, а до рідного міста приїздив, аби побачити родину, передають Патріоти України.

Бойовики викрали Куріса 5 вересня 2019 року біля власного будинку під час прогулянки з родиною. "Як розповідає знайома Сергія Наталя, до нього підійшли невідомі, запропонували проїхати з ними. Але Сергій відмовився. Тоді на очах у дружини і півторарічної дитини кілька чоловіків схопили його - на руки надягнули наручники, а на голову - мішок, кинули на підлогу мікроавтобуса, який поїхав у невідомому напрямку", йдеться у повідомленні.

Перші три дні родина не знала про місцезнаходження Сергія. На четверту добу його, зі слідами жорстоких побоїв, привезли додому бойовики так званого "управління по боротьбі з організованою злочинністю". Під час обшуку знайшли одяг у стилі мілітарі та книгу "Саур Могила" Андрія Пальваля та Максима Музики. Вони й стали доказами "злочинної терористичної діяльності".

"Цю книгу я йому дала почитати, - говорить подруга Наталя. - Навіть не знаю, чи він її читав, але для "ДНР", мабуть, цього достатньо, аби звинуватити людину". Проте навіть після обшуку близкі не знали, де утримують Куріса. Згодом рідним вдалося знайти адвоката, той і повідомив, що на тілі Сергія є сліди знущань - опіки від електричного струму на ногах, гнійні рани на зап’ястках від підвішування на дибі, опіки від недопалків, які гасили об його спину", - зазначається у повідомленні.

Наразі Куріса утримують у СІЗО Донецька, у камері, що розташована у підвалі. Це місце відоме суворим режимом тримання - ані подзвонити додому, ані побачити рідних.
Бойовики підозрюють заручника у співпраці зі спецслужбами України, але ніяких доказів не мають, тож тиснуть на нього, аби зізнався сам. Під час грудневого "обміну полоненими" Курісу вдалося передати записку рідним. У ній він описує, через що довелося пройти.

"Коли мене катували в секретній в'язниці так званого управління по боротьбі з організованою злочинністю, в перервах між знущаннями, щоб я прийшов до тями - кидали на дві-три години в бетонну яму, або везли на "проміжну бесіду" до одного з моїх катів. Він вирішував, які тортури застосувати далі. Той чесно заявляв, що він, як і всі співробітники "управління", вже громадянин РФ, і їм дозволено закатували до смерті хоч п’ятсот невинних, аби знайти бодай одного співробітника СБУ", цитують правозахисники записку Куріса.

У своєму листі він просить домогатися звільнення, каже, що відмовився співпрацювати з так званою владою і спецслужбами "республік".

І це не шкода для зору! Названо головну небезпеку смартфонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:40

Головну небезпеку мобільних телефонів назвало видання The Sun із посиланням на нещодавно проведене дослідження, передають Патріоти України. Журналісти видання повідомили, що під час дослідження вчені взяли мазки з сидінь унітазів та зі смартфонів та ві...

Коханка була з ФСБ? Німецький мільярдер, оголошений мертвим шість років тому, знайшовся в Москві

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:32

Автори журналістського розслідування вважають, що Гауб міг втекти до Москви через тіньові оборудки з росіянами. Його коханку підозрюється у зв'язках з ФСБ. . Німецько-американський магнат роздрібної торгівлі, 64-річний мільярдер Карл-Еріван Гауб, який...