Князь Влад Дракула міг бути вегетаріанцем і плакати кривавими сльозами: Мікробіологи зробили несподіване відкриття, проаналізувавши речі, яких торкався "вампір"

Згідно з новими дослідженнями вчених, правитель Валазії та завойовник Трансильванії 15-го століття Влад III, який прославився як вампір Дракула завдяки книзі Брема Стокера, насправді міг бути веганством або вегетаріанцем. Кривавий Влад Цепеш, хоча й не був містичною істотою, за час свого правління наказав вбити понад 80 000 людей, багатьох посадивши на палю.

Як пише Independent, дослідники вивчили аналіз листів, написаних графом, щоб розгадати подробиці щодо його здоров'я та про середовище, в якому він жив.

Так, науковці вилучили тисячі фрагментів білкових молекул з поверхні цих листів. Частина з них належить людині - ймовірно, саме Владу III. Ці білки вказують на те, що правитель міг страждати від респіраторних проблем, зокрема, захворювання під назвою гемолакрія. Воно могло змусити його плакати буквально кривавими сльозами. Водночас серед молекул, виділених з листа, були відсутні білки тваринної їжі.

"Харчові білки містяться тільки в рослинній їжі. Прототип вампіра міг бути веганом", — сказав один з вчених.

Однак такий вибір міг бути обумовлений навколишнім середовищем, а не свідомим вибором, як це відбувається в наш час. За часів життя Влада в Європі панував "дуже холодний клімат" і було дуже мало їжі. Навіть європейські аристократи того часу мали дуже сувору дієту, вживаючи м’ясо дуже рідко.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...