Коронавірусом заражатимуться до 12 тис. українців на добу, лікарі вже на межі: Епідеміолог закликав готуватися до найгіршого і попередив владу (відео)

На Україну чекає сплеск захворюваності на коронавірус. У листопаді можуть виявляти до 12 тисяч випадків зараження на добу. Проблема з госпіталізацією хворих, що існує вже сьогодні, суттєво посилиться. Медичний персонал на межі. Можливе введення жорсткого карантину в країні. Таку думку в ефірі телеканалу Obozrevatel TV висловив лікар-епідеміолог Андрій Александрін, передають Патріоти України.

– Ми повинні розуміти, що, скільки б ти не тестував, завжди можна припускати, що кількість хворих на сьогоднішній день набагато більша. Єдине, я розумію, що кількість тестувань почала збільшуватися, зокрема й тому, що збільшилася потреба і, відповідно, кількість звернень.

Ми також повинні розуміти, що тієї кількості тестувань на сьогоднішній день мало. У нас виявили новий антирекорд, 4600 випадків, а тепер потрібно пропрацювати кожного контактного. Контактного потрібно або відправити додому на самоізоляцію на 2 тижні, або зробити йому тест.

Ми тестуємо не для того, щоб просто виявляти або говорити про якісь кількісні показники. Ми тестуємо, щоб відпрацьовувати контактних і мінімізувати подальше поширення COVID-19 серед населення.

– І все ж, якщо ми відштовхуємося від офіційних даних, чи можемо ми говорити, що це початок другої хвилі або, можливо, чергового етапу великого збільшення кількості хворих на коронавірус в Україні?

– У нас однозначно буде досить серйозне збільшення COVID-19. ВООЗ прогнозує, що очікується виявлення COVID-19 на рівні 9 тисяч щодня. Але я думаю, це не межа.

Якщо в нас будуть дозволяти можливості лабораторної діагностики, то я думаю, що в нас буде показувати й більше даних.

Єдине, важливо, наскільки ефективно буде справлятися державна система охорони здоров'я з кількістю важких випадків. Тому що ми вже бачимо величезні проблеми щодо госпіталізації пацієнтів. У нас знову є випадки, коли лікувальні установи очікують по кілька днів на результати тестування.

Якщо ми говоримо не про міста обласного значення, а про районні населені пункти, то там уже є величезна проблема.

– Як зробити так, щоб ці прогнози ВООЗ не виправдалися? Щоб ми не фіксували 9,10-12 тисяч за добу?

– Я не є навіть таким оптимістом, як ВООЗ. Думаю, ситуація в нас буде гірше. Тому що, окрім COVID-19, ми вступили в сезон гострих респіраторних захворювань. Крім того, що на сьогоднішній день у кожного з нас висока ймовірність інфікуватися COVID-19, ми ще можемо одночасно інфікуватися і аденовірусами, і риновірусами, і парагрипом.

– Більш песимістичні прогнози – це які? ВООЗ говорить, приблизно 9 тисяч. Скільки говорите ви?

– Я думаю, що в листопаді ми будемо бачити захворюваність не менше ніж 10-12 тисяч щодня.

– Зараз це можна якось зупинити?

– Ні, ми цього вже не зупинимо. Тому що, на жаль, за 8 місяців, коли держава могла впровадити програми з інфекційної безпеки, насамперед на соціальних об'єктах – у дитячих садках, школах, лікувальних установах – ми цього не побачили.

Вони не підготувалися, вони не виділили достатнього фінансування і не створили жодного реального інструменту для того, щоб його могли впровадити.

Мене сьогодні вразила ще одна новина. З одного боку, добре, що в нас у продажу вроздріб з'явилася вакцина проти грипу, але, з іншого боку, я був шокований тим, що вартість однієї дози вакцини більше ніж 2100 гривень. Ціна в Україні порівняно з минулим роком піднялася в 10 разів! Я вважаю, що це черговий провал державної системи.

У людства реально є можливість зберегти своє здоров'я й запобігти інфікуванню грипом. Це було основним завданням держави, щоб мінімізувати ці ризики, – дати населенню вакцину проти грипу за адекватною ціною. Але в 10 разів підвищувати вартість? Вибачте, це вже ні в які межі не лізе.

Тому, на жаль, на нас не чекає нічого хорошого. Потрібно дотримуватися основних рекомендацій – фізична дистанція 2 метри, постійне і правильне провітрювання приміщень, гігієна рук. І все-таки менше перебувати в приміщеннях із великим скупченням людей.

– Ми розуміємо, що цей показник – кількість інфікованих на добу – треба детально розглядати. Якого віку ці люди, чи вони із зони ризику, чи ні тощо. Чи готова наша медична система до того, що ви прогнозуєте на жовтень і листопад? Чи вона тріщатиме по швах?

– Тут потрібно визначитися, що ми називаємо нашою медичною системою. У нас лікарі разом із медсестрами й санітарочками вже на межі. Вони ж теж не залізні, у них не вічні "батарейки".

Ми їздимо по регіонах і бачимо, що медичний персонал уже втомився. Втомився вірити обіцянкам держави про доплати медичним працівникам, втомився чекати, коли медикам створять зокрема й безпечні умови праці, втомився чекати, коли медикам закуплять якісні, а не "фуфломіцинні" засоби індивідуального захисту.

– Якщо через два місяці удвічі збільшиться кількість інфікованих, як лікарі поведуть себе, як реагуватимуть?

– На жаль, у нас настільки терпляча медична спільнота, що вони й надалі будуть намагатися максимально робити все, що від них залежить. Але вони не термінатори.

Тому я думаю, що держава через свою нездатність, через те, що вона нічого не робить, буде запроваджувати жорсткий карантин.

Джерело: Обозреватель

Айтішниця поскаржилась, що роботодавець відхилив її кандидатуру через те, що вона... з Харкова

неділя, 5 травень 2024, 22:50

UI/UX дизайнерка Марина Стульнікова з Харкова розповіла як зіткнулася з відмовою від роботодавця через свою локацію. За її словами, їй уперше відмовили з такої причини. Після цього дизайнерка всюди прибрала позначку про свою локацію в Харкові, передают...

"Добре, що став на міну": Мати російського окупанта зраділа, що син повернувся з фронту інвалідом

неділя, 5 травень 2024, 21:30

Російський окупант Олексій Воронін пішов вбивати українців через борги і кредити. Додому загарбник повернувся без кінцівки, але радіє, що отримав мільйони компенсації та купив квартиру. Історію "трьохсотого" окупанта розповів Юрій Бутусов, передають Па...