Містична причина: Вчені розгадали, чому у єгипетських статуй відбиті носи та хто це робив

Знищення статуй і храмів для Стародавнього Єгипту було звичайною справою.

Вчені розгадали, чому у єгипетських статуй відбиті носи. Найбільш правдоподібною відповіддю на це питання, є іконоборство. Мається на увазі знищення зображень або скульптур з політичних, релігійних або естетичних мотивів, повідомляють Патріоти України із посиланням на іноземні ЗМІ.

Стародавні єгиптяни вірили, що в статуї можуть жити бог або померла людина, що стала божеством, завдяки чому такі об'єкти здатні впливати на матеріальний світ, розповідає Едвард Блайберг, старший куратор експозиції єгипетського, класичного і давнього близькосхідного мистецтва в Бруклінському музеї (США).
За його словами, вважалося, що могутність богів можна було розбудити за допомогою певних ритуалів або навпаки, «вимкнути», навмисно пошкодивши зображення. Причиною таких дій могла бути, наприклад, помста померлим, або страх розкрадачів гробниць помсти того, чию могилу вони потривожили, а також бажання «переписати історію» або навіть повністю змінити культуру.
Знищення статуй і храмів для Стародавнього Єгипту було звичайною справою, зазначає єгиптолог Роберт Рітнер. Статуям могли відбивати вуха, якщо хотіли, щоб божество не чуло руйнівників, або відокремлювали голови, щоб з ними «обрубати» всі можливі комунікаційні можливості.
Однак найбільш ефективним і швидким способом здійснення бажаного було відбити ніс. «Ніс - джерело дихання, дихання життя, найпростіший спосіб убити внутрішній дух задушити, відбивши ніс», - пояснює Блайберг. Однак парадокс в тому, що таке нав'язливе бажання руйнувати зображення тільки доводить їх важливість для великої цивілізації, кажуть вчені.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...