Може бути ще сильнішим: Сейсмолог розповів, чим небезпечний землетрус на Прикарпатті

Землетрус магнітудою 4,3, що стався 23 вересня на заході України, є середнім. У цьому регіоні можливі землетруси магнітудою до 5,5-6. Такі землетруси можуть становити небезпеку, якщо їхній епіцентр потрапляє під населений пункт. Про це в ексклюзивному коментарі розповів заступник директора Інституту геофізики імені С.Субботіна НАН України Олександр Кендзера, повідомляють Патріоти України.

"Це типовий землетрус для Прикарпаття. У цьому випадку він не становить небезпеки, тому що відбувся на невеликій глибині – близько 3 кілометрів – і струси поширилися на не дуже великій площі", – розповів науковець.

Він пояснив, що "причиною землетрусів є рух і наповзання одна на одну материкових тектонічних плит – євразійської, африканської і невеликої арабської". "Крім того, там спрацьовує ще й соляна тектоніка – вимивання твердих порід, осідання ґрунтів або зміщення однієї складки відносно іншої", – додав Кендзера.

Але спрогнозувати, де саме і з якою силою ця напруга реалізується у вигляді землетрусу, практично неможливо, наголосив він. Водночас науковець запевнив, що максимально можливі рівні землетрусів враховані на мапі сейсмічної небезпеки території України. Ця мапа є доповненням до державних будівельних норм і враховується під час будівництва. "Закладаються значно сильніші впливи", – повідомив фахівець.

Це не стосується будівель і споруд, які перебувають в аварійному або передаварійному стані. "Звісно, що вони жодних землетрусів не витримають", – попередив він.

Щодо нових будівель Кендзера додав, що "в Україні є достатньо фахівців, які вміють будувати сейсмічно стійкі будівлі, прораховувати, які додаткові напруги можуть виникати в будівлях і спорудах в умовах реалізації максимально можливих землетрусів". Нагадаємо, 23 вересня в Україні стався землетрус магнітудою 4,3. Його епіцентр був на межі Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

Джерело: Обозреватель

"Дістав з-під завалів трьох людей": У Дніпрі 14-літній підліток допомагав рятувати постраждалих після атаки РФ (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:52

Місцеві журналісти також поспілкувались з юним рятувальником. Тимофій мешкає неподалік п'ятиповерхівки, в яку влучив ворожий снаряд. Він відразу прибіг на місце трагедії та почав допомагати рятувальникам. Юнак допомагав виводити постраждалих людей з ме...

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...