Підвищення пенсії та кримінальна відповідальність для п'яних водіїв: Що зміниться в Україні з 1 липня

На українців із 1 липня чекає низка змін: підвищення прожиткового мінімуму й соціальних виплат, посилення покарання для п'яних водіїв, зростання тарифу на транспортування блакитного палива,передають Патріоти України.

Підвищення прожиткового мінімуму й пенсій

З 1 липня 2020 року в Україні буде планово підвищено рівень прожиткового мінімуму:

  • загальний показник прожиткового мінімуму зросте до 2118 грн, тобто на 91 грн;
  • для працездатних осіб він становитиме 2197 грн (був 2102 грн);
  • для осіб, які втратили працездатність – 1712 грн (був 1638).

Це автоматично спричинить і зростання мінімальних пенсій – з 1638 до 1712 грн, тобто на 74 грн. Зокрема, підвищення зачепить тих пенсіонерів, чий стаж менший від необхідного мінімуму. Таких в Україні налічується приблизно 80 тисяч осіб.

Нові штрафи за водіння в нетверезому стані

1 липня набуває чинності закон про кермування в нетверезому стані – штрафи збільшуються від 10,2 тис. грн до 17-34 тис. грн, а в разі повторного порушення – 51 тис. грн. Головне нововведення – водіння в нетверезому вигляді буде кваліфіковано як кримінальний злочин, а не як адміністративне порушення.

За що загрожує штраф:

  • керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;
  • передання керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;
  • відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження медичного обстеження на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;
  • вживання водієм транспортного засобу після ДТП за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їхній основі, або після того, як транспортний засіб було зупинено на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного обстеження до ухвалення рішення про звільнення від проведення такого медичного обстеження.

В Україні запрацюють кінотеатри

З 2 липня в Україні дозволили працювати кінотеатрам. Але подивитися кіно можна буде тільки за умови дотримання карантинних обмежень. Головною умовою дозволу відкриття кінотеатрів є заповненість залів не більш ніж на 50%.

Згідно з повідомленням міністра культури Олександра Ткаченка, кінотеатри зможуть використовувати розсадження глядачів у шаховому порядку.

Можливість самостійного вибору постачальника газу

З 1 липня в українців з'явиться можливість самим вибирати постачальника газу з огляду на якість сервісу й умови оплати. Для зміни постачальника необхідно відправити заяву-приєднання та документи, що ідентифікують особу, новому постачальнику. Після вже новий постачальник повинен вирішити всі формальності – з угодами й старим постачальником.

Абонплата на газ

Весь газ у кубометрах, який ви витратили з 1 жовтня 2018-го до 30 вересня 2019 року, множать на тариф і ділять на 12 місяців. Те, що утворилося – абонплата. І в кожного регіону є свій тариф.

Вже з 1 липня "голі" тарифи в середньому підвищать на 24%. Наприклад, тариф у Мелітополі збільшиться з 1,06 до 1,4 грн за куб. І якщо ваша абонплата – 60 кубів, то в червні ви заплатите 72 грн, а в липні – вже 84 грн. Таке подорожчання може легко покрити можливе зниження цін на 5-7%.

Дізнатися докладніше, як зміняться ціни в різних регіонах, можна, ознайомившись із таблицями:

У липні за рішенням комісії в рази подорожчає абонентська плата на газ

Курс долара може зрости

У липні курс гривні до долара може дійти позначки 27 грн/$. Цьому є кілька причин: у МВФ вважають, що ВВП країни скоротиться на 8,2%, що на 0,5 процентного пункту нижче від квітневого прогнозу. МВФ також прогнозує, що зовнішній борг України через пандемію збільшиться 2020 року до 93% ВВП країни, тоді як 2019 року він становив 78,8% ВВП.

На світових фінансових ринках напередодні трапився розпродаж, фондові ринки і сировина обвалилися більш ніж на 5% на тлі побоювань нової хвилі пандемії. Країни, що розвиваються, на тлі таких побоювань стають непривабливими для інвесторів, що позначається на падінні вартості активів і валют цих країн. Україна не виняток.

"Люди занадто розслабились": Росіянин, який воює за Україну, розповів, що його розчаровує у цивільних українцях

четвер, 28 березень 2024, 19:28

Росіянин, який від 2014 року воює за Україну, боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів, що українцям потрібно знову стати єдиним цілим, як це було 2022 року, щоб перемогти Росію, передають Патріоти України. "Барсік" наголосив, що на початку війни ук...

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...