Сидітимуть довго та сумно: Юрист розповів, що загрожує українцям, які втекли з обсервації

За втечу з обсервації, яка призведе до поширення захворювання і смерті людей, людину можна засудити на строк від п'яти до восьми років ув'язнення.

Василь Рябченко. Фото: Фейсбук.

В Україні треба негайно посилити відповідальність за порушення режиму обсервації, щоб поліція могла обмежувати право людини на свободу пересування. Про це в коментарі ЗМІ заявив юрист Василь Рябченко, передають Патріоти України.

"Зараз настав час подумати не тільки про свої права, але й про права інших громадян. Уряд України зобов'язаний забезпечити дотримання прав як людей, які прилетіли останніми рейсами, так і всіх громадян, що перебувають у режимі карантину та самоізоляції. А це більш ніж 40 млн осіб. Ті, хто повернувся останніми днями в Україну, мають розуміти, що вони можуть заразити інших", – зазначив юрист.

За його словами, на порушників режиму обсервації, які втекли з готелю, може чекати як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. "Відмовляючись від обсервації, втікаючи з місця обсервації, люди не тільки явно порушують закон, але й ставлять під загрозу життя інших людей. Оскільки цей вірус може спровокувати хворобу, призвести до інвалідності й навіть смерті людини. У світі пандемія. Якщо громадяни явно й навмисно ігнорують приписи державних органів і плюс до цього псують майно аеропорту, їх може бути покарано.

Наприклад, у межах ст. 194 КК (умисне знищення або пошкодження майна). Дії людей в аеропорту є підставою для відкриття кримінального провадження. На громадян, які відмовляються від обсервації, може чекати як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Усе залежить від тяжкості наслідків. За порушення правил карантину можуть застосувати штраф від 17 до 170 тис. грн. Водночас, якщо внаслідок порушення режиму обсервації заразилися інші люди або навіть померли, може йтися про кримінальне покарання. У такому разі втікачів можна засудити на строк від п'яти до восьми років ув'язнення", – повідомив співрозмовник.

Він підкреслив, що поліція має право застосовувати силу до порушників закону. "З огляду на ст. 2 закону про поліцію її завдання – гарантування публічної безпеки та порядку, охорона прав і свобод людини, а також інтересів суспільства й держави. Отже, поліція мала припиняти дії людей, які прагнули порушити норми епідемічної безпеки. Поліція мала право фізично протидіяти тим, хто проривався з аеропорту й ламав двері, ігноруючи законну вимогу правоохоронців щодо дотримання порядку. Як бачимо, цього не сталося. Можливо, спрацював людський фактор і популярне гасло "Поліція з народом".

На сьогодні в законодавстві України немає прямої норми, яка дозволяла б під час карантину обмежувати права людини. На мою думку, уряду треба негайно доповнити Кримінальний та Кримінальний процесуальний кодекси, посилити відповідальність за порушення санітарних норм, невиконання вимог режиму карантину, обсервації тощо, щоб поліція мала законні підстави обмежувати право людини на свободу пересування в умовах епідемії", – резюмував Рябченко.

Джерело: Гордон

Перша українка, яка піднялася на Еверест, встановила тризуб зі сталі з Азовсталі на 8000-й вершині

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:01

Відома українська альпіністка Ірина Галай розповіла зворушливу історію про те, як вшанувала пам’ять загиблого друга дитинства на російсько-українській війні, коли піднялась на одну з найнебезпечніших гір у світу, передають Патріоти України. «У мене є 5...

Як покарають голову Броварської РДА за "п'яну" аварію

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:52

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко заявив, що голову Броварської районної державної адміністрації Володимира Майбоженка буде звільнено, після того як той скоїв ДТП, під час якої постраждали четверо людей. Про це в п'ятницю, 26 квітня, повідомила ...