Таких у світі лише 23 екземпляри: На території Туреччини археологи знайшли унікальну цілющу чашу (фото)

Цілюща чаша, виготовлена з бронзи й прикрашена талісманами, печатками та віршами середньовічного ісламського світу</p data-verified=

Під час розкопок у Хасанкейфі, одному з найдавніших поселень у Батмані, Туреччина, дослідники виявили 800-річні артефакти. Серед цих знахідок — стародавня цілюща чаша і два кільця для стрільби з лука під назвою зіхгір, виготовлені з агату і кістки. Їх використовували лучники в середньовічні часи, пише Arkeonews.

Це відкриття, зроблене під час п'ятого сезону розкопок у цьому районі, проливає світло на унікальні аспекти історії Хасанкейфа. За словами доцента доктора Ердала, у світі існує лише 22 такі чаші, і тепер Хасанкейф може похвалитися 23-ю з них. Цілюща чаша, виготовлена з бронзи й прикрашена талісманами, печатками та віршами, пов'язана з практиками народної медицини середньовічного ісламського світу.

Призначенням цілющої чаші було захистити людину від природних небезпек, таких як укуси собак, змій та скорпіонів. У народній медицині вона слугувала засобом захисту для тих, хто зазнав шкоди від цих тварин. Ердал наголосив на важливості розуміння таких артефактів у межах народної медицини, поширеної в ісламській культурі.

Призначенням цілющої чаші було захистити людину від природних небезпек, таких як укуси собак, змій та скорпіонів

Цікаво, що приклади подібних цілющих чаш, знайдених у Хасанкейфі, можна побачити в таких музеях, як Палац-музей Топкапи, Музей Кайсері та Музей Стамбульського столичного муніципалітету. Цілюща чаша, розглянута в контексті народної медицини, відображає ісламські культурні практики, пов'язані з заклинаннями, амулетами та талісманами.

Окрім цілющої чаші, дослідники знайшли два зіхгіри — кільця для стрільби з лука, виготовлені з агату та кістки. Ці персні, які не зустрічалися під час попередніх розкопок, мають важливе значення, особливо з огляду на те, що один з них знайдений поблизу святині. Ці кільцеподібні інструменти, які одягали на палець під час стрільби з лука, запобігали пошкодженню пальців тятивою лука.

Артефакти передали до дирекції музею Хасанкейфа для збереження. Ця чудова знахідка не лише збагачує наше розуміння історії Хасанкейфа, але й дає уявлення про давні практики та вірування, показуючи практичне застосування цих артефактів у народній медицині та стрільбі з лука.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...