У Данії розкопано величезний зал, де бенкетували вікінги часів знаменитого короля

Час від часу археологи дивують нас несподіваними відкриттями давніх часів. Археологи з об'єднаних Музеїв Північної Ютландії під час охоронно-рятувальних розкопок на півночі Данії виявили великий зал вікінгів часів Гаральда Синьозубого, повідомили в установі nordjyskemuseer.dk.

Цей король котрий у 10 сторіччі правив Данією та Норвегією, і локація, де відкопана зала знаходилась практично на перехресті його володінь. Розміри зали також "королівські".

«Це найбільша подібна знахідка епохи вікінгів за останні десять років, і ми не бачили нічого подібного тут, у Північній Ютландії, навіть незважаючи на те, що розкопки були проведені лише частково», — говорить керівник розкопок і археолог Томас Руне Кнудсен з музею Nordjyske Museer.

Зал сягав до 40 метрів завдовжки і 8−10 метрів завширшки, мав 10−12 дубових стовпів, які підтримували дах. Вони прямокутні в перерізі та мають розміри до 90×50 см. І він не просто трохи більший за середньостатистичний будинок, адже зала, за словами Томаса Руне Кнудсена, була престижною будівлею, яка, окрім більш повсякденної функції, ймовірно, також була місцем збору для політичних зустрічей та великих зборів вікінгів. Конструкція довгої зали нагадує будинки, знайдені в кільцевих фортецях Харальда Блутона, до яких відносяться Фюркат поблизу Хобро і Аггерсборг поблизу Аггерсунда, що є однією з причин, чому залу можна попередньо датувати пізньою епохою вікінгів, тобто другою половиною 900-х або першою половиною 1000-х років.

«Ми змогли розкопати лише частину зали, але на сході, ймовірно, є ще кілька будинків, прихованих під болотом. Будівля залу такого характеру рідко стоїть на самоті, — каже Томас Руне Кнудсен. — Цілком можливо, що це був один з великих маєтків епохи вікінгів, в якому мешкала одна з важливих і впливових родин регіону. Але на цьому історія не закінчується, адже з певною долею вірогідності ми можемо назвати цей рід, оскільки нам відомо про рунічний камінь в околицях Хунне, який може бути датований саме цим періодом. Півтораметровий камінь стоїть у церкві Хунне, неподалік від місця розкопок, і на ньому викарбувано текст: „Хове, Торкільд, Торбйорн поставили батькові своєму Рунульву Раднику камінь“. Він датується 970−1020 роками».

"Послідовно знищується велика російська культура": Герой України Резнікович розповів, чому він втік з України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:20

Ексгенеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, Герой України Михайло Резнікович, який виїхав з України після початку повномасштабного вторгнення, дав інтерв'ю пропагандистському YouTube кан...

"Завдяки ним весь патріотизм вивітрився": Ексфутболіст газпромівського клубу несподівано наїхав на владу Росії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:08

Роман Широков, колишній футболіст пітерського Зеніта, спонсором якого є Газпром, заявив, що влада Росії в останні роки посприяла відсутності футбольного патріотизму у РФ. Широков заявив, що саме тому після кар'єри у Зеніті він спокійно грав за принципо...