У США звільнили одну з найвідоміших шпигунок холодної війни (фото)

У США в пʼятницю, 6 січня, випустили з вʼязниці Ану Монтес — одну з найвідоміших шпигунок часів холодної війни, яка працювала на Кубу. Відповідні дані вказані в базі Федерального бюро вʼязниць США, передають Патріоти України.

Як пише BBC, жінка була аналітикинею в Розвідувальному управлінні Міноборони США. Її затримали в 2001 році після того, як виявилося, що 17 років вона шпигувала для Куби. Монтес звинуватили в розкритті осіб чотирьох американських шпигунів і багатьох секретних матеріалів.

«Кубинці добре знали все, що ми знали про них, і могли використати це на свою користь. Крім того, вона могла вплинути на оцінки Куби в своїх розмовах із колегами, а також знайшла можливість надати інформацію, яку вона отримала, до інших сил», — сказала про Монтес у 2012 році Мішель Ван Клів — очільниця контррозвідки США при президенті Джорджі Буші.

За словами Ван Клів, шпигунка мала багато інформації про те, як США діяли на Кубі. Згідно з даними слідства, Ана Монтес була завербована в 1984 році. Вона погодилася працювати на іноземну розвідку через власні погляди. Зокрема, жінка була обурена тим, що США підтримували повстанців Контрас у Нікарагуа, підозрюваних у вчиненні воєнних злочинів та інших звірств у країні.

Протягом років своєї шпигунської діяльності Монтес кожні кілька тижнів зустрічалася з кубинськими кураторами в ресторанах Вашингтона. Секретну інформацію вона надсилала закодованими повідомленнями на пейджер, а накази отримувала за допомогою короткохвильового радіо.

У результаті Монтес засудили до 25 років тюремного ув’язнення. Суддя, який виносив вирок, сказав, що вона поставила під загрозу «націю в цілому». Після виходу з вʼязниці Ана Монтес пʼять років залишатиметься під наглядом. Правоохоронці моніторитимуть її користування інтернетом, а сама вона не зможе працювати на уряд або контактувати з іноземними агентами без дозволу.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...