У космосі стане дещо комфортніше: Вчені розробили скафандр, який перетворює сечу на воду

Американські дослідники розробили скафандр, який може перетворювати сечу на питну воду, щоб допомогти астронавтам, які надовго виходять у відкритий космос, передають Патріоти України

Вчені з Корнелльського університету запевняють, що цей костюм збирає сечу, очищає її та може повернути астронавту через спеціальну трубку протягом 5 хвилин.

Прототип нового одягу для космонавтів створили за зразком скафандрів з фільму "Дюна". Розробку презентували у журналі Frontiers in Space Technology, повідомляють Phys.org і The Guardian.

"Конструкція включає вакуумний зовнішній катетер, що веде до комбінованої установки прямого і зворотного осмосу, яка забезпечує безперервне постачання питної води з численними механізмами безпеки для забезпечення добробуту астронавтів", – сказала дослідниця Корнелльського університету та співавторка розробки Софія Етлін.

На Міжнародній космічній станції (МКС) вже переробляють сечу і піт: торік астронавти повідомили, що переробили 98% цих відходів. Утім, Етлін вважає, що новий скафандр знадобиться астронавтам, які надовго виходять у відкритий космос.

"Наразі астронавти мають лише один літр води у своїх скафандрах для пиття. Цього недостатньо для виходів у відкритий космос, які можуть тривати 10 годин, а в екстрених випадках навіть до 24 годин", – додає Софія.

Також новий костюм може допомогти космонавтам вирішити іншу делікатну проблему – неможливість комфортно сходити до туалету.Вчені розповідають, що від моменту запуску Міжнародної космічної станції (МКС) у 1998 році астронавти здійснили 269 виходів у відкритий космос.

Тільки протягом 2021-2023 років було здійснено 37 виходів у відкритий космос для проведення наукових експериментів або ремонту космічної станції. Середня тривалість цих виходів становила 6 год 26 хвилин, а найдовший із них зайняв аж 8 год 56 хв.

За словами команди Етлін, нині на Міжнародній космічній станції використовують "одяг максимального поглинання" (MAG), який працює як підгузок для дорослих. Попри те, що сучасні скафандри з MAG дуже вмісткі, дехто з дослідників космосу скаржиться на дискомфорт у них.

Цей одяг незручний і може протікати, тому деякі астронавти обмежують себе в їжі та питті перед виходом у відкритий космос, щоб не випорожнюватися у скафандр. А голодування може знизити їхню працездатність під час фізично важких виходів.

"Протікання MAG – звичайна справа. Астронавти розповідали, що в якийсь момент вони вже не могли зрозуміти, що це – сеча чи піт", – каже Софія Етлін.

Вчені сподіваються, що скафандр, який перероблює сечу, можна буде використовувати у програмі NASA "Артеміда" до 2030 року. У 2026 році NASA планує висадити екіпаж на південний полюс Місяця у рамках місій Artemis II і III, а до 2030-х років – запустити пілотовані місії на Марс.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...