З архіву ПУ. Копав, копав і викопав, або Як вірменський селянин створив власний "підземний світ" (фото)

Дружина вірменського селянина хотіла льох для картоплі, та коли чоловік почав його копати, він просто не зміг зупинитися.

Фото: radiosvoboda.org

У 1985 році дружина Левона Аракеляна попросила свого тоді ще 44-річного чоловіка викопати льох під їхнім будинком у селі Аріндж (зараз це околиця столиці Єревана), щоб зберігати картоплю у прохолоді, повідомляють Патріоти України.

Але, як казав професійний будівельник, як тільки він почав копати, камінь "затягнув його".

Протягом наступних 23 років він спорудив цілий підземний світ, використовуючи лише зубило і молот.

Спочатку поступ був повільним, поки Левон пробивався крізь твердий чорний базальт.

Але коли Левон заглибився на кілька метрів під поверхню, він натрапив на м’якший туф, і його робота значно прискорилася.

Податливий, як масло, вулканічний камінь полегшив його роботу, і тоді він вирішив почати експериментувати з оздобленням.

Працюючи щонайменше по 18 годин щодня, Левон вирубав цілі кімнати, коридори та сходи, що сягали понад 20-метрової глибини.

Селянин мав багато часу, та мало грошей, тож більшість прикрас зроблені з усього, що траплялось під руку.

Левон помер у 2008 році. Свої рукотворні світлиці він залишив дружині Тосі (на фото), яка зараз керує музеєм для туристів, що заїжджають подивитися.

Тут і подерті валянки, в яких її чоловік працював під землею…

…і зубила і молоти Левона, якими він працював.

Тося показує відра, якими Левон виносив уламки каменю.

Тонни каміння, вирубаного зубилом Левона, передали місцевим будівельникам, які використали його для будівництва.

Тося каже, що вона та Левон - а він, як вона пригадує, мав "приголомшливе почуття гумору", - часто сварилися через його захоплення. "Він втратив здоров’я через цю яму", - сказала вона Радіо Свобода.

Тося каже, що їй сумно, коли вона спускається в цей підземний світ, вирубаний її покійним чоловіком. Але вона також відчуває і вдячність: "Я пишаюся тим, що він залишив мені і нашим онукам. Це справжній дар".

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...