За яких умов можуть мобілізувати заброньованого працівника під час воєнного стану в Україні - роз'яснення

В Україні до 15 листопада триває загальна мобілізація, в ході якої військовозобов'язаних громадян можуть призвати на службу. Чоловікам віком від 18 до 60 років співробітники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки видають повістки для уточнення даних або проходження медкомісії, передають Патріоти України.

Навіть придатні до служби громадяни можуть отримати бронь від мобілізації, але в деяких випадках таких людей все одно можуть призвати до армії. Про це розповів юрист Ілля Шипко.

За його словами, згідно зі ст. 23 Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" бронь є офіційною підставою для відстрочки від мобілізації під час дії воєнного стану. Тому мобілізація осіб із відстрочкою через бронювання неможлива.

Проте заброньованого працівника все ж таки можуть мобілізувати під час воєнного стану в Україні, але тільки якщо така людина сама виявить бажання проходити військову службу.

Крім того, зазначив юрист, людину можуть мобілізувати у разі анулювання броні. Насамперед це може статися, якщо закінчиться термін її дії.

Також військовозобов'язаний втратить броню від мобілізації, якщо підприємство, яке бронювало своїх працівників, ліквідовано. Бронь анулюється також у разі звільнення такого працівника із підприємства.

Мобілізувати заброньованого працівника під час воєнного стану в Україні також можуть через втрату підприємством статусу критично важливого. У таких випадках анулюється бронь і людина втрачає право на відстрочку і може бути мобілізованою.

Законодавство передбачає перелік осіб, які можуть одержати броню від мобілізації. Згідно із законодавством, бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють:

– в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, якщо це необхідно для забезпечення їхнього функціонування;

– на підприємствах, установах та організаціях, яким встановлені мобілізаційні завдання (замовлення), якщо це необхідно для їх виконання;

– на підприємствах, в установах та організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт та послуг, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань;

– на підприємствах, в установах та організаціях, які критично важливі для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення у особливий період.

“Я можу собі накрутити думок": Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив перші заяви після суду

субота, 27 липень 2024, 21:22

Підозрюваний у вбивстві громадської діячки та екснардепки Ірини Фаріон 18-річний мешканець Дніпра В’ячеслав Зінченко після судового засідання, на якому йому обрали запобіжний захід, кілька хвилин поспілкувався із журналістами. Відео розмови опублікован...

Запропонував старенькій киянці допомогу: Власниця трикімнатної квартири на Печерську пустила до себе незнайомця і стала безхатьком

субота, 27 липень 2024, 21:00

Власниця трикімнатної квартири на Печерську на схилі років опинилась на вулиці через зухвалого шахрая, який привласнив її помешкання. За словами правоохоронців, 48-річний чоловік підшукував людей без родичів, які мають у власності нерухомість. Таким чи...