Деруни-бандуряники з грибами - рецепт старовинної української страви на обід

Бандуряники - це вид дерунів із грибами, які запікаються у печі чи духовці. Традиційна страва старовинної української кухні готується у горщиках та з підливою. Її можна зробити за простим рецептом - на обід, передають Патріоти УкраїниЕтнографічна група українців лемки у своєму діалекті називала картоплю бандурою, звідки й походить назва дерунів – бандуряники. Щоб приготувати їх, знадобляться слідуючі інгредієнти:

  • 0,5 кг картоплі;
  • 2 цибулини;
  • яйце;
  • 3 ст. л. борошна;
  • 150 мл сметани;
  • 250 г грибів;
  • 100 г твердого сиру;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль та перець за смаком;
  • зелень.

Натріть картоплю та одну цибулину. Бажано використовувати більшу і дрібнішу терки – щоб отримати оригінальну структуру. Додайте до картоплі яйце, борошно, сіль та перець. Перемішайте складові та сформуйте ложкою деруни

Обсмажуйте бандуряники на олії. Бажано використовувати сковороду з антипригарним покриттям. Готові вироби слід перекласти в горщики або форму для запікання.

Промийте та наріжте гриби, які також потрібно обсмажити – разом із цибулею, нарізаною півкільцями. Спочатку відправте на сковороду овоч, а потім гриби.Поперчіть та посоліть гриби, додайте пропущений через прес часник. В кінці приготування додайте сметану і близько 100 мл води.

З'єднайте грибну засмажку з бандуряниками, а зверху натріть сир. Запікайте в духовці близько 15 хвилин при 180 градусах. Смачного!

А ви знали? Чому цільнозернове борошно потрібно зберігати в холодильнику

п’ятниця, 23 травень 2025, 11:08

Цільнозернове борошно – незамінний продукт для всіх, хто хоче харчуватися правильно. Це корисно, і ми впевнені, що ви спечете з нього чимало смачних штук, але далі піде мова, як правильно його використовувати і зберігати, передають Патріоти України. Зе...

Ідеально до чаю! Яблучний штрудель з лаваша за 15 хвилин

п’ятниця, 23 травень 2025, 10:07

Штрудель з лаваша – чудова випічка, яка готується на швидку руку. Такий штрудель виходить дуже смачним, хрустким, ароматним, його відмінно подати до вечірнього чаю або кави для своїх рідних. Спробуйте, це дуже смачно, передають Патріоти України. Для пр...