"Будь-яке волонтерство має межі, навіть якщо воно дипломатичне" - експерт пояснила причини виходу Безсмертного з мінського процесу

Навіть найпрофесійніші та найдосвідченіші перемовники рано чи пізно опускають руки, коли бракує стратегічного бачення чи достатньої готовності з ним ділитись, вважає Альона .

Роман Безсмертний. Фото:www.theinsider.ua

Публічне оголошення Романа Безсмертного про вихід із Мінського процесу є достатньо показовим, навіть якщо причина його виходу з Мінська не лише Мінськ, а бажання сфокусуватись на партійному будівництві. Про це пише у блозі Укранської правди директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, інформують Патріоти України.

Є показовим принаймні з двох міркувань.

По-перше, найпрофесійніші та найдосвідченіші перемовники рано чи пізно опускають руки, коли бракує стратегічного бачення чи достатньої готовності з ним ділитись. Або коли декларовані цілі вступають в явну контру з недекларованими. Коли треба тримати лінію на швидку реінтеграцію, бо так правильно для державного діяча і договороздібного партнера Заходу, але здоровий глузд підказує, що швидка реінтеграція сьогодні – це реінтеграція на умовах Росії.

І говорімо відверто: поки плюсів від тимчасової заморозки у конкретних політичних лідерів України буде більше, ніж плюсів від реінтеграції, для чого тоді натискати на педаль газу в мінському, нормандському чи ще якомусь форматі?

По-друге, будь-яке волонтерство має межі, навіть якщо воно дипломатичне, і навіть якщо воно спрямоване на відновлення суверенітету та територіальної цілісності країни. Коли перемовники, умовно кажучи, сплять по шестеро в одній кімнаті чи літають до Мінська за свій кошт (не в чартер же Пінчука постійно напрошуватися), це теж рано чи пізно починає виснажувати.

Роман Петрович до останнього був одним із тих переговорників, яким вдавалося підтримувати "конструктивний" образ України в мінському процесі – саме такий образ від нас постійно просять дружні до України західні партнери.

Це, зокрема, означає здатність постійно генерувати ідеї і бути спроможними нав'язати дискусію не тільки в руслі "від чого відмовляється Україна", але й у руслі "що пропонує Україна". Вже за це варто йому просто по-людськи подякувати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перетворити друге за величиною місто України на сіру зону: Кремль затіяв операцію проти Харкова, щоб з міста втекли люди, - ISW

вівторок, 23 квітень 2024, 9:40

Рупори Кремля також використовують занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії проти Харкова для проведення скоординованої інформаційної операції, щоб викликати паніку серед українців. . За оцінками ISW, ймовірність успішного наземного нас...

Народні прикмети на 23 квітня: Вранці потрібно виглянути у вікно і запам'ятати, кого першим побачили на вулиці

вівторок, 23 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду відзначають церковне свято 23 квітня на честь мученика Терентія, який відмовився принести жертву язичницьким богам навіть під загрозою тортур. Цей день зазвичай приносить тепло і ясну погоду. За повір'ями, сонце в цю дату вип...