Чого Авакову погано спиться: "Большое количество оружия у украинцев держит силовиков в напряжении", - експерт

Вимоги до роботи правоохоронної системи будуть всі свята досить високі, враховуючи усі останні події.

Сергій Шабовта. Фото: rian.com.ua.

Готовність правоохоронців до масових заходів в ефірі радіостанції "Голос Столиці" проаналізував президент Всеукраїнської асоціації операторів ринку безпеки Сергій Шабовта. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його думками з цього приводу.

Як зазвичай діють правоохоронці під час свят?

- Я хотів би визнати, що все ж таки певні традиції забезпечення громадського порядку, в першу чергу в Києві, за останні роки сформувалися, тому хочеться думати, мріється про те, що цей досвід вже допоможе правоохоронцям, причому розуміючи, що місцями скупчення людей будуть саме релігійні наші заклади, і біля них будуть збиратися люди.

Я сказав би, що треба оцінювати, що ми знаходимося в зоні достатньо високого ризику якихось терористичних подій, і ці проблеми в Україні, на жаль, є, тому я думаю, що правоохоронцям не треба так полегшено казати, що нам немає чого боятися, немає чого очікувати. Переконаний, що якраз вимоги до роботи правоохоронної системи будуть всі свята досить високі.

Тобто було б правильніше, якби правоохоронці, навпаки, залякували суспільство і говорили: сидіть вдома, зараз небезпечна ситуація?

- Треба зрозуміти, що це не функція правоохоронної системи, когось залякувати, і я чесно кажучи радий, що немає істерії, як у нас інколи буває. Але з іншого боку мені б хотілося, щоб взагалі сама оцінка керманичів правоохоронної системи все ж таки була би більш, скажімо, професійною, доцільною. Не казати, що все буде гаразд, а завдання правоохоронної системи це "все гаразд" забезпечити.

Який зараз рівень готовності наших правоохоронців до позаштатних ситуацій під час масових заходів?

- Зрозуміло, що на адресу правоохоронної системи звучить чимало критики, але те, що стосується їх координації, і на період проведення таких відповідальних періодів як свята, як Євробачення, потужний такий міжнародний проект, я думаю, що ступінь готовності достатньо високий.

У цьому році великодні, травневі свята, Євробачення проходять щільно. Це можна вважати великим додатковим навантаженням для правоохоронців?

- Насправді це неймовірне навантаження, і треба зрозуміти, що, крім безпосередньо представників Нацполіції, буде залучатися велика кількість НГУ, можливо, інші якісь ще підрозділи, можливо, і посилення, і зрозуміло, що антитерористичні заходи забезпечать, і несе за них відповідальність в першу чергу сама СБУ.

То навантаження неймовірно високе, я думаю, що лише десь після 15 травня можна буде трошечки з полегшенням доповідати суспільству, що все, що планувалося було виконано.

На сайті Нацполіції іноземцям рекомендують кричати у разі небезпеки. Якщо порівнювати з іноземною практикою, наскільки дієва ця рекомендація? І що ще треба робити у разі загрози?

- Треба зрозуміти, що поліція напрацювала достатньо такі очевидні поради. А що сказати іноземцю, який не володіє українською чи російською мовою, а може лише кричати "help me", це дуже прості поради. Я насправді і не думаю, що їх можна дати більш фаховими. А з іншого боку, треба зрозуміти, поліція має якось реагувати, показувати, що ми намагаємося щось якось іноземцям полегшити.

Як поводити себе під час масових заходів? На що звертати увагу?

- Я єдине хотів би всім радити і розуміти, що життя зараз дуже непросте, і, на жаль, конфліктна складова нашого суспільства має дуже високий рівень, і через те треба розуміти, що лише твереза і обачна людина може більш-менш безпечно почуватися при масових скупченнях.

Тому я би радив особливо тим, хто полюбляє дружбу із зеленим змієм, в такому стані не лізти в якісь ситуації, тому що такий нетверезий конфлікт може призвести до біди. На жаль, у нас багато зброї, в тому числі вибухівки на руках у людей, і треба зробити все, щоб свято лишалося святом, а не перетворювалося на якісь ланцюжки конфліктів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Москва перетвориться на фронтове місто як той Білгород? Скабєєва налякала своїх гостей властивостями озброєнь, які США передають Україні (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 9:52

"Російські пропагандисти ознайомилися зі списком озброєння, яке українці отримають від США, і тепер у прямому ефірі відсувають "червоні лінії" та шукають на карті місце для порятунку своїх сідниць, ближче до Північної Кореї", - іронізує журналіст Юрій ...

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...