Чого чекати на Донбасі у 2018: "Повернути усе українське в Луганськ і Донецьк цілком реально за три дні," - журналіст

Однак це можливо лише за умови, якщо Росія припиняє контролювати цю територію.

Ілюстрація:Цензор.НЕТ

Український журналіст, глава правління Донецького інституту інформації Олексій Мацука розповів про найбільші загрози на Донбасі, як можливо вирішити конфлікт та чи можливо це у 2018-му. Про це він повідомив в інтерв’ю Фактам ICTV, зазначають Патріоти України.

– Найгостріші проблеми Донбасу у 2018-му – ваша версія?

Найголовніша проблема, яка наближається до нас всередині України, – це президентські і парламентські вибори у 2019 році.

Адже Донбас стане заручником для політичних партій, які під час боротьби за електорат намагатимуться шукати ворогів всередині Донбасу, називатимуть винних в подіях 2014 року всередині країни, пропонуватимуть варіанти для реінтеграції угруповань “ДНР” і “ЛНР” тощо.

Міжнародні організації, зокрема ОБСЄ, наполягають на тому, щоб дивитися на питання Донбасу інструментальню – йдеться про вирішення проблем з КПВВ, видачі довідок в ОРДЛО тощо. Але це все неможливо робити за умови глибокої політизації процесу.

– Окей, а як щодо неполітичних моментів – життя людей на Донбасі зміниться в 2018-му?

– Головне – це робота зі збереження прав людини. Наприклад, діти, які народилися на непідконтрольній території упродовж останніх чотирьох років, отримують свідоцтва про народження від невизнаних угруповувань.

Крім того, є певні махінації з нерухомістю на тій території. Люди не отримують ліки, які держава зобов’язана надавати (йдеться, зокрема, про онкохворих). Багато чого люди на непідконтрольній Україні території отримують з Росії.

Тому у 2018-му є велика загроза в тому, що інтеграція відбуватиметься не в Україну, а в російський простір.

Люди, які не хочуть бути частиною Росії, просто не мають альтернативи через подекуди небажання, блокування, забування та інші причини з боку української сторони.

Загалом, всередині України дуже страшно сьогодні займатися захистом прав людей, які проживають на непідконтрольній території.

– В чому полягає суть страху?

– Йдеться про страх втратити свій рейтинг у Києві. Чомусь помилково вважається, якщо є назва Донецьк в організації, в якій працюєш, то це якась загроза для українського суспільства.

– Певне, найпоширеніша дискусія зараз про Донбас стосується двох векторів: реінтегрувати чи відрізати ОРДЛО. Наскільки це буде гострою проблемою у 2018-му?

– Це дуже гостра проблема. Росія прикладає багато зусиль для цього. Їхня риторика зводиться до однієї тези – в Україні “громадянська” війна.

І деякі “патріотичні” політики використовують цю “мозаїку” та закликають покарати когось зі своїх громадян, побудувати стіну посередині України між, умовно, кажучи Маріуполем, Донецьком і Краматорськом. Чому не на кордоні з Росією?

Певне, таким політичним силам треба ставити питання про те, коли б така стіна дійшла до кордону з РФ. Якщо така стіна з’явиться на нашій території – це означатиме, що пропаганда про громадянську війну працює.

– Сама проблема Донбасу вирішиться протягом 2018-го чи це ілюзії?

– Я думаю, що це повинно бути комплексне рішення не на один рік, яке залежить не тільки від України, а й глобальних міжнародних зусиль.

Ситуація змінюється. Люди, які живуть на Донбасі, намагаються виживати у цій реальності. І якщо постійно говорити, що ми хочемо ізолюватися від них і не бажаємо чути їхньої думки, то від них буде відповідне ставлення.

Треба змінити філософію і говорити, що на Донбасі люди і територія України. Для цього треба багато зусиль – необхідно створювати коаліції у владі та громадянському суспільстві.

– Силовий варіант взагалі реальний на тлі вашої риторики?

– Силовий варіант розглядається, в першу чергу, Росією. Україна на силовий варіант, наскільки я знаю, не розраховувала. По-перше, це заборонено Мінськими домовленостями, які Київ визнає і прагне реалізувати.

По-друге, президент Петро Порошенко неодноразово наголошував, що політико-дипломатичний шлях – єдиний, яким можна вирішити проблему Донбасу. Він не передбачає військових атак та інших агресивних дій.

Я думаю, поки є президент Порошенко, говорити про зміну курсу і військової стратегії не варто. Треба враховувати ризики і наслідки. Як реагуватиме Росія? Можна лише здогадуватися.

– Росіяни виходять із СЦКК. Для людей, які живуть на Донбасі, що це означає?

– Поки росіяни були у цій структурі, було сподівання, що з ними можна якось домовлятися. Але коли вони пішли на цей крок – це знову показує бажання Путіна нав’язати прямий діалог Донецька і Києва (мається на увазі, з очільниками “ДНР” та “ЛНР”).

Я думаю, що безпека людей без СЦКК може погіршитися. Чим менше моніторингових функцій – тим більше порушень.

– Є думка, що все йде до консервації конфлікту на Донбасі. Глобального просування у вирішенні немає. 2018-й не виключення?

– Проблема консервації є постійною. Це може призвести до того, що нам буде все тяжче повертати ці території. Адже законсервується не лише конфлікт, але й суспільна думка, розрив економічних зв’язків, ідеологія про ворожнечі цієї території тощо. Тому це дуже небезпечно на сьогодні, якщо ця консервація відбудеться.

– На Донбасі все більше стає Росії. Валюта – рубль, виплачують пенсії, так звані гуманітарні конвої теж з РФ. Чи реально у 2018-му повернути Донбас?

– Повернути усе українське в Луганськ і Донецьк цілком реально за три дні. За умови, якщо Росія припиняє контролювати цю територію. Повернути гривневу зону, залізничне сполучення, мобільні машини з пенсіями тощо.

– Є великі сумніви, що Росія зупинить свою агресію без вагомих причин. Що на нас чекає в іншому випадку?

– Якщо не припинить – це гуманітарний вимір ситуації, тобто повернення через роботу з населенням. У першу чергу, через захист прав людини. Треба, щоб Україна перетворилася на флагмана з захисту прав своїх громадян незалежно від того, де вони знаходяться – в Португалії, Донбасі чи Москві.

Лідерство можемо взяти у розбудові правової держави, щоб згодом експортувати цю модель на Доннечину і в Крим. Це довгий шлях, до нього треба готуватися і ретельно прораховувати все. Поки усе йде дуже повільно, як бачимо.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Не просто повідомлення про в'їзд в область": Активісти пофарбували стелу на в'їзді в Донецьку область із написами захисників, в соцмережах відреагували

вівторок, 16 квітень 2024, 20:27

Активісти пофарбували стелу на в'їзді в Донецьку область, на якій роками військові залишали автографи. Відео опублікували на Instagram-сторінці "Типичный Покровск | Донбасс" 14 квітня, передають Патріоти України. Волонтери познімали наклейки й зафарбув...

РосЗМІ приписали українським спецслужбам "замах" на Шарія, в ГУР Міноборони відреагували

вівторок, 16 квітень 2024, 19:29

В Головному управлінні розвідки назвали «звинувачення» в організації нападу на підозрюваного у державній зраді проросійського блогера Анатолія Шарія у березні цього року черговими вкидами російських пропагандистів. Про це у коментарі NV сказав представ...