ДНК прадавніх собак проливає світло на тисячолітню дружбу з людиною

Люди і собаки подружилися всього один раз (або двічі), зате назавжди. До такого висновку прийшли генетики, порівнявши ДНК стародавніх собак, знайдених під час археологічних розкопок в Німеччині та Ірландії.

З майже 5-тисячолітнього собачого черепа, знайденого в німецькій печері, генетикам вдалося витягти неушкоджену ДНКНові дані, отримані при аналізі ДНК стародавніх собак, показують, що перші генетичні відмінності між домашніми собаками і вовками з'явилися між 20 і 40 тисячами років тому. Потім 17-24 тисячі років тому собаки розділилися на дві генетично різні групи, східну і західну, передають Патріоти України з посиланням на Nature Communications.

Така версія розвитку подій передбачає, що одомашнення собаки відбулося тільки один раз. Існує й інша гіпотеза: про те, що людина і собака подружилися як мінімум два рази, в Європі і в Азії.

Загалом все генетики згодні з тим, що собаки походять від вовків, але де і як їх приручили - незрозуміло. Чергове дослідження на цю тему доводить, що доместіфікація все-таки трапилася тільки одного разу, причому не в Європі.

Вчені роблять висновки на підставі аналізу повного генома семитисячорічної собаки, останки якої були знайдені на заході Німеччини, і 4,700-річної собаки, знайденої в печері Кіршбаумхол також в Німеччині. Крім того, дослідники спиралися на фрагменти ДНК ірландської собаки, що жила майже п'ять тисяч років тому.

Дані, які вдалося витягти і обробити, свідчать про те, що собаки звикли до людини всього один раз - або двічі, і всі домашні собаки - нащадки невеликої групи одного разу одомашнених вовків (або двох). Відбулося одомашнення в Азії, а потім від азіатських собак відокремилася група тварин, які стали предками представників сучасних європейських порід.

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Communications.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...