"Душа малороса огидна до будь-яких проявів сили, волі, боротьби й експансії" - експерт про декомунізацію на Херсонщині

Більшість завжди пристосовується. У цьому немає трагедії. Трагедія стається тоді, коли ініціативна меншість погоджується із правилами гри "колективного малороса".

Ілюстрація:Європейська правда

"У березні цього року мені випала нагода бути причетним до перейменувань об'єктів топоніміки в Херсонській області. Кілька членів відповідної робочої групи попросили підготувати свої пропозиції. Мовляв, як краще перейменувати вулицю Леніна в місті Бериславі чи в Новій Каховці?" Про це пише Павло Подобєд на сайті Тижень, інформують Патріоти України, продовжуючи:

"Із любові до малої батьківщини" я кілька разів залишався на робочому місці до пізньої ночі. В режимі телефонних консультацій вів довгі наради із херсонським краєзнавцем Олексієм Паталахом. Хотілось не просто перейменувати вулицю Леніна на Соборну, а відобразити в кожній назві місцеву історію в контексті історії загальнонаціональної. Результатом тривалих суперечок і нарад став перелік пропозицій. Тут ми реалізували своє бачення "ідеальної декомунізації": запропонували та обґрунтували кілька сотень топонімічних новинок.

У нашому доробку вулиці Князя Вітовта та Евлія Челебі, козацьких полководців Семена Палія, Дмитра Горленка, Івана Обидовського. Згадали й давні топоніми (вулиці Бургунська, Староєврейська, Скіфська, Половецька, Паланкова), і видатних земляків (вулиця Родини Скадовських), і українських авангардистів (вулиці Олексія Кручоних, Володимира Хлєбнікова, Футуристів), і про героїв новітньої російсько-української війни (вулиця Кирила Забєліна, Сергія Колотаєва) тощо.

Однак зовсім нещодавно до моїх рук потрапила зведена табличка всіх перейменувань по Херсонській області. Левова частка новацій – результат розпорядження голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва. Проте й місцеві ради не змарнували нагоди "лишити слід в історії". Як і годиться, у фінальному тексті важко було відшукати бодай відблиск тих ідей, які ми запропонували до розгляду.

Читаєш список вулиць Херсонщини – наче гортаєш кулінарний довідник чи підручник з агрономії. Назви вулиць просто вражають: Центральна, Фермерська, Абрикосова, Вишнева, Садова, Сонячна, Горіхова, Квіткова, Зернова, Урожайна, Плодова, Баштанна, Яблунева тощо. Не вистачає лише проспекту Пекінської Капусти та площі ім. 20-ліття овочевого базару у Великих Копанях.

На жаль, аналіз перейменувань в інших областях демонструє стійку тенденцію: Ленін зазнав нищівної поразки на полях і городах українських сіл. У чому ж справа?

Я не схильний до полеміки про "видатну роль українського села у процесі формування національної ідентичності". В сучасному конкурентному світі перемагає культура і мова великих міст. Україна не є винятком. Біда в іншому: чимало українців досі бояться мати власну позицію. Головний постулат СРСР міцно закарбувався на рівні несвідомого: не висовуйся.

Вам часто доводилось бачити, як люди йдуть на компроміси із совістю? Роблять речі собі огидні, але роблять – "бо так простіше". Наприклад – хабарництво. Або згадайте продавчинь у крамниці, які спілкуються між собою українською, а зачувши голос покупця одразу запитують про "пакєтік", "мєлоч на карточку". Запитайте їх чому так – "бо так простіше, так уже звично".

Щось схоже ми спостерігаємо і тепер. У той час, як у важких муках народжується новий українець, – поруч стоїть малорос, життєвим мотто якого стало "Чего изволите?". Малорос не противиться декомунізації, не бунтує. Бунт і спротив – це не його стихія. Хай зі принуки, але він дасть необхідні показники. Однак зробить це "між крапельками".

– А раптом рускіє прийдуть? А раптом фронт посунеться на 10 км, що – назад вулиці перейменовувати?

Не залежно від матеріального статусу, малоросові проблеми його побуту і дозвілля болять більше, ніж Інститутська та Іловайськ: хай то буде оформлення житлової субсидії чи новий шкіряний салон для джипа. Звісно, для годиться можна підкинути волонтерам 50 грн. Однак війна з Росією, боротьба за свободу і гідність завжди залишаться для малороса "собитіями в Криму і на Донбасє".

Саме тому душа малороса огидна до будь-яких проявів сили, волі, боротьби й експансії. Якщо вже малороса спіткало таке лихо як перейменування вулиці – то нехай Леніна стане Центральною, а Чекістів – Урожайною. Головне – не робити кроків, які можуть зашкодити.

Висновок? Що на нас чекає у майбутньому? Ми приречені стати більш затятими і наполегливими. Це має проявлятися в усьому: від непоступливості в питаннях корупції до мовної стійкості.

Більшість завжди пристосовується. У цьому немає трагедії. Трагедія стається тоді, коли ініціативна меншість погоджується із правилами гри "колективного малороса".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...