Експерти висловилися, чи варто ЗСУ відбити в терористів Докучаєвськ

Якби українські військові зважилися на військове захоплення міста, то це б підняло бойовий дух ЗСУ, однак рішення повинно приймати вище військово-політичне керівництво держави.

Ілюстрація:obozrevatel.com

Довгий час Докучаєвськ знаходиться в оточенні українських військових. Про те, чи варто командуванню ЗСУ піти на ризик і спробувати його відбити у терористів, InfoResist поцікавився в українських експертів, передають Патріоти України.

Як сказав екс-заступник голови Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко, оцінювати ситуацію на відстані досить складно.

"Для того, щоб оцінювати, необхідно бути на місці. Разом з тим, якщо б були стратегічна і тактична доцільність, це було б реалізовано, адже там за останній рік, там де була необхідність, наші війська відбивали і утримували території", - зазначив Романенко.

У даній ситуації, за словами генерала, як будуть розвиватися події, прогнозувати досить складно.

"Путін і так весь час спекулює тим, що може цілком пробити Маріупольський напрямок. Поки наші союзники займаються передвиборчими питаннями, а не Україною, нам доводиться розраховувати тільки на себе. Тому провокувати щось в поточній ситуації є недоцільним", - підкреслив він.

Як вважає військовий експерт Олег Жданов, дане питання є скоріше політичним.

"З одного боку, необхідно було повернути вже всі території. Що стосується Докучаєвська, то з нашого боку будуть дотримуватися тих ліній розмежування, які є. Мирний план - це основа основ", - зазначив Жданов.

З іншого боку, якби українські військові зважилися на військове захоплення Докучаєвська, то це б підняло їх бойовий дух.

"Якби це сталося, то це не тільки підняло бойовий дух, а й це був певний прорив", - підкреслив експерт.

Разом з тим, як вважає керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, ЗСУ цілком мають повне право здійснювати дії у відповідь на ворожу агресію, а також звільняти окуповані території і знищувати війська противника.

"Таке право закріплено і в нормах міжнародного права, зокрема в Статуті ООН. Не варто також забувати, що російська сторона, посилаючись на Мінські домовленості сама неодноразово їх порушує", - сказав він.

Саме тому українська армія, за словами експерта, має повне право звільнити з-під окупації цей населений пункт.

"Разом з тим, чи будуть такі плани і накази і чи буде це фактично виконано, побачимо в найближчому майбутньому. Рішення повинно приймати вище військово-політичне керівництво держави", - підкреслив Мусієнко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...