"Еліта України навряд чи зможе повернутися до старого і продовжити збагачуватися таємними способами" - Atlantic Council

Причина, за якою українським парламентаріям довелося погодитися на прозорість безпрецедентного рівня, це спільні вимоги з боку західних організацій. МВФ 1 вересня виніс рішення про виділення $1 млрд тільки тоді, як було підтверджено запуск е-декларування.

Ілюстрація:http://www.atlanticcouncil.org/

Змушені до безпрецедентної відкритості, 50000 українських чиновників задекларували свої активи і доходи; ця інформація тепер доступна всій зацікавленій громадськості. Виявилася виявленою вражаюча кількість матеріальних цінностей, а сам цей акт, можливо, змінив Україну назавжди. У міру появи декларацій в суспільно-доступному реєстрі були зафіксовані найбільш примітні активи, готівка, банківські рахунки, автомобілі, годинники, нерухомість і компанії. Про це пише Андерс Аслунд на сайті Atlantic Council, передають Патріоти України, продовжуючи:

30 жовтня закінчився крайній термін, до якого українські чиновники повинні були задекларувати свої багатства. У цей і кілька інших днів мені довелося бути в Києві і чути від людей різні думки. Коментарі були різноманітними. Хтось із людей був радий тому, що інформація стала відкритою, інші були шоковані тим, що вони дізналися.

Багато хто висловлював побоювання, що чиновники просто проігнорують обов'язок повідомити про себе дані або представлять нереально низькі цифри, як це було у випадку з попередніми звітами, щодо яких не наставала сувора юридична відповідальність. На цей раз, однак, чиновники вимогу виконали. З 420 парламентаріїв лише сім не подали свої декларації, двоє з них вже покинули країну.

Список зазначених багатств по-справжньому карколомний. Для оцінки вартості різних дорогих предметів потрібні додаткові зусилля, але вже зараз зрозуміло, що не менше двох третин парламентаріїв, швидше за все, є доларовими мільйонерами.

Більшість вищого українського чиновництва воліють тримати готівкові кошти, і зберігають їх в американській валюті. Журналісти підрахували, що за інформацією парламентаріїв, вони мають в цілому 280 мільйонів доларів готівкою, тобто близько $700.000 на одного. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман має 1,8 мільйона доларів готівкою.

Багатьох спостерігачів вразила кількість дорогих швейцарських годинників вартістю $10,000- $20,000. Високопоставлений чиновник в Україні, схоже, вважає своїм обов'язком зібрати колекцію з шести-дванадцяти дорогих наручних годинників. Все це дуже сильно нагадує те, що було виявлено у деяких членів команди Януковича після того, як вони покинули країну.

Нерухомість, якій журналісти-розслідувачі в минулому приділяли особливу увагу, за цими деклараціями оцінити важко, але деякі факти особливо виділяються. Один з парламентаріїв, Анатолій Матвієнко, заявив, що йому належить церква. Двоє парламентаріїв, що доводяться один одному братами, заявили, що на двох у них більше 700 об'єктів нерухомості.

Також складно оцінити вартість задекларованих компаній. Наприклад, президент Петро Порошенко оголосив себе бенефіціаром 104 компаній. Але що це означає з точки зору капіталу?

Ми не будемо намагатися оцінити індивідуальне багатство в деталях, але декларації свідчать про те, що багато чиновників мають більш, ніж 100 мільйонів доларів. У той час, як стан окремих особистостей, можливо, змушує здивуватися тому, як багато тих, хто накопичив настільки велике багатство.

Як і слід було очікувати, великі статки, як правило, належать людям, пов'язаним з певними державними установами, такими як податкова служба, або з великими держкорпораціями. Найчастіше вони не є їхніми безпосередніми керівниками, але керують цими компаніями з парламентських комітетів.

Один очевидний висновок полягає в тому, що беззаконня в українському суспільстві, що мало місце до Революції гідності, відбувається і після неї. Дотепер честь або безчестя не є поняттями, які отримали силу в українському політикумі. Жоден чиновник не подав у відставку через те, що стосовно нього став очевидним факт створення статків незаконним способом. Більшість коментарів на популярному сайті New Times Ukraine подаються в гидливій тональності.

Чиновники відкрили дані про свої багатства тому, що хочуть легалізувати їх і уникнути сплати податків. Це, природно, обурює багатьох українців, які побоюються, що стара еліта збереже свій імунітет в майбутньому. Інші спостерігачі, в тому числі і я, вважають, що встановлення нової норми прозорості набагато важливіше. Це не можна буде повернути до попереднього стану. Заклики пояснити походження таких величезних капіталів не вщухнуть.

Тим часом, відкрито було не все. Генеральний прокурор Юрій Луценко був негайно звинувачений в приховуванні ряду квартир, які, за його твердженням, належать його бухгалтеру. Чиновники вказали офшорні компанії і будинки за кордоном - що саме по собі вражає - але експерти вважають, що це лише верхівка айсберга.

Причина, за якою українським парламентаріям довелося погодитися на прозорість безпрецедентного рівня, це спільні вимоги з боку західних організацій. МВФ 1 вересня виніс рішення про виділення 1 мільярда доларів тільки після того, як було підтверджено, що система електронного декларування працює.

У зв'язку з цим, природно, виникли питання у самих представників української еліти. Один високопоставлений чиновник розповів мені, що, на його думку, все це - проект спецслужб США, зацікавлених в отриманні інформації про українськийістеблішмент. Не виключено, що з часом виникнуть інші теорії змови.

Як би там не було, в наскрізь корумпованій країні здійснилися разючі зміни. Прозорість призведе до того, що еліта України навряд чи зможе повернутися до старого і продовжити збагачуватися таємними способами. І злочинці і злочинні методи їх збагачення тепер на світлі, що зробить встановлення в українському суспільстві більш високих стандартів чесності набагато легшим.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...