Фінські коробки для немовлят набувають популярності за межами країни (фото)

Набор державної допомоги новонародженим за прикладом Фінляндії стає дедалі популярнішим в світі.

Фото: facenews.ua

Кожна майбутня матуся у Фінляндії отримує спеціальну державну допомогу у вигляді набору потрібних немовлятам речей, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Молоді мами знаходять застосування не тільки підгузкам чи повзункам, але і самій коробці. Якщо покласти в неї матрац, виходить чудове дитяче ліжечко. Є навіть думка, що надзвичайно низький рівень дитячої смертності у Фінляндії частково є результатом використання цієї самої коробки у якості ліжечка у перші місяці життя дитини.

А почалося все з чого? Уряд Фінляндії почав роздавати коробки для малюків ще у 1938 році. Від початку на них могли розраховувати лише незаможні родини, але поступово, до 1949 року, їх розповсюдили на всіх породіль

Хейді Ліезівезі з фінського Інституту соціального страхування говорить, що від початку головною метою коробок було переконання жінок скористатись медичною допомогою. "Для того, щоб отримати коробку аба материнський грант, жінки мали відвідати лікаря або державну пренатальну клініку до четвертого місяці вагітності", - каже вона.

Таким чином коробка не лише надавала молодим мамам все необхідне, але і привчала їх користуватись послугами лікарів тоді ,коли соціальна медична система лише зароджувалась. У 1930-х роках Фінляндія була доволі бідною країною, смертність серед немовлят там була дуже висока: 65 з 1 000 новонароджених помирали до року життя. Проте ця сумна статистика стала поліпшуватись доволі швидко.

У 2015 році смертність серед немовлят у Фінляндії вже була найнижчою у світі: 2,3 на 1 000 дітей. У 2013 році уряд Фінляндії подарував таку коробку герцогу та герцогіні Кебриджським, які чекали на дитину. Через невеликий час після того пам'ятного подарунка, три молодих батька з Фінляндії почали поставляти коробки по всьому світу. Їх прикладу послідували дві мами з США. Подібні компанії зараз є в Британії та інших країнах.

Якщо замислитись, то ця ідея настільки проста та, судячи з усього, настільки ефективна, що нею вирішили скористатись багато медичних працівників, залучаючи для цієї мети приватних виробників.

Часто вміст коробки відображає місцеві реалії. Наприклад, у Південній Африці саму коробку роблять з пластику, і місцеві мами користуються нею як ванночкою, а не ліжком. Проте головною метою південноафриканської коробки, також як свого часу і у Фінляндії, стало бажання заохотити жінок відвідувати акушерські клініки на ранніх стадіях вагітності.

І, як з'ясували дослідники з університету Стелленбош, Thula Baba Box, а саме таку назву має коробка в ПАР, призвела до того, що жінки стали приходити у клініки на більш ранніх термінах вагітності і набагато частіше. В результаті смертність при пологах ВІЛ-інфікованих жінок значно зменшилась. Крім того, скоротились і випадки передачі ВІЛ від матерів, до новонароджених.

В ПАР розповсюдженням коробок займаються два молодих підприємця Де Вил'єрс та Херцог. Вони прагнуть того, щоб цю схему взяли на озброєння всі регіони країни. Наразі її отримують лише породілля в Західно-Капському повіті.

Студентка медичного факультету Гарвардського університету Карима Ладхані вирішила адаптувати таку ідею в Південній Азії. В індійський «Благословенний набір» обов’язково входять ковдра і москітна сітка. Першими в Індії «Благословенні набори» (так тут називають набір для новонароджених) отримали жінки в сільській лікарні в місті Джагадія провінції Гуджарат.

Гуджарадські матусі отримують також набір медикаментів та чисту білизну, для запобігання поширення інфекцій під час та після пологів, та москітну сітку, щоб оберегти новонароджених малят від малярії.

Не варто думати, що такі набори набувають популярності тільки в малорозвинених країнах. Лондонська лікарня Queen Charlotte's and Chelsea Hospital почала роздавати вагітним жінкам коробки, які постачає американська компанія Baby Box Co. Лікарі клініки вважають, що головна складова програми являє собою навчання вагітних.

В Штатах наразі одночасно розгортається декілька програм допомоги вагітним жінкам. Наймасштабнішою буде компанія, яку започатковує влада міста Форт-Уерт в штаті Техас.

У канадському повіті Альберта спочатку розраховували роздати коробки виключно малозабезпеченим родинам. Проте з'ясувалось, що таких у багатій нафтою та газом Альберті не вельми багато. Проблема полягала в тому, що багато чоловіків зайняті у нафтовидобувній промисловості і часто відсутні по кілька тижнів або навіть місяців, і молода матуся залишається з дитиною сама, часто не маючи навіть початкового уявлення що можна, а що не можна робити.

Канадська коробка разом з речами надає номер телефона консультанта, якому може зателефонувати в будь який час (але не більше 20 разів) в період від 32-го тижня вагітності до того дня, коли немовляті виповниться пів року.

Проблема також полягає в тому, що родичі та друзі родини бачать, що мати щось робить не так, але воліють не втручатись. Влада хоче це змінити. Ця програма поки лише розпочата і на сьогодні коробки з номерами телефонів отримали лише 50 матерів. Втім на черзі є ще біля 500 жінок.

А ще у Канаді вчать батьків, як правильно дбати за малюком. Тому другим нововведенням стала спеціальна брошура про те, як дбати за новонародженим, розрахована виключно для молодих батьків. Вона написана за зразком інструкції по ремонту машин.

Професор Борнмутського університету Колін Причард стверджує. що така програма теоретично має сенс, оскільки надає немовлятам безпечне окреме місце для сну, проте ефект від того за великим рахунком незначний.

Набагато важливіше викорінити бідність, спонукати батьків кинути палити та навчити їх правильно доглядати за немовлятами. Саме ці проблеми, з його точки зору, є ключовими для зменшення дитячої смертності.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...