Як Кремль провалив заколот у Чорногорії Володимир Мілов

Зрив заколоту серйозно ускладнить подальше путінське планування подібних штук на Балканах

фото Володимир Мілов

Кілька слів про спробу перевороту в Чорногорії.

1. Мені важко уявити, що за цим може стояти хтось, крім Росії. Наслідки могли б бути настільки серйозними (планувалося вбивство прем'єра, збройне захоплення парламенту, стрільба по беззбройній юрбі людей, переодягненими у форму чорногорської поліції), що ніякі внутрішні чорногорські причини не можуть виправдати ризиків, пов'язаних з такими діями. Мова йде про країну - кандидата в члени ЄС і нещодавно прийняту в НАТО, відповідна міжнародна реакція на таке була б значною. Проти Сербії, з території якої все це планувалося, були б застосовані серйозні санкції. Для такої забави шкода й світла світити. З іншого боку, у Росії є всі мотиви:

- Дестабілізувати обстановку в країні - найновішому членові НАТО, де досі зберігаються в суспільстві розбіжності з приводу прийому в НАТО;

- Особисто помститися прем'єру Джукановичу за повернення на прозахідний курс, розрив з Москвою і приведення Чорногорії в НАТО. Як ми пам'ятаємо, ми маємо справу з украй мстивими людьми, у яких цей мотив чітко простежується впродовж багатьох років, від Литвиненка до Нємцова. Ці люди, в повній відповідності зі своїми чекістськими звичками, також вірять у "персональну відповідальність" конкретних людей за якісь неприємні для них події, і в те, що "винний" (найпевніше, його ще називають "зрадником" у таких випадках) має бути покараний.

Сербська влада абсолютно несподівано для Москви втрутилася

Таким чином, у Росії тут є чіткі мотиви для подібних дій, більше ні в кого - немає. Ризики перевищують вигоди, у тому числі для якихось там "сербських радикалів", у яких, напевно, ще свіжа пам'ять про те, як не мало не багато керівники їхньої країни зрештою опинилися на лаві підсудних у Гаазі. Заради чого це все робити??

2. Мені у зв'язку з цією версією ставлять два запитання:

- Чому тоді використовували сербів для проведення операції;

- Чому операція з таким тріском провалилася.

Пояснення, на мій погляд, досить просте. Путін не зважився діяти ось так прямо - якби за такою справою спіймали росіян, наслідки були б дуже серйозними. Тому він вирішив аутсорсити це, найнявши сербів. А серби справу провалили.

Провалили вони її, найімовірніше, тому, що влада Сербії дізналася про все це і вирішила зупинити розвиток подій. Якщо згадати хронологію, то саме сербська влада першою заявила про підготовку збройних провокацій, стеження за Джукановичем, заарештувала кількох призвідників і, в тому числі, вислала з Сербії причетних до підготовки заколоту росіян.

Чому вони зупинили все це - теж дуже просто:

- Не захотіли бути мішенню для міжнародної реакції (смо по собі зрозуміле, що міжнародна відплата спрямувалася б насамперед на Сербію);

- Трохи очманіли від того, що росіяни тут господарюють на їхній території і готують збройні групи для захоплення влади в сусідній країні - а в майбутньому, раптом, ще й у своїй.

Провалилася операція тому, що сербська влада абсолютно несподівано для Москви втрутилися і зупинили це все. Сербський прем'єр Вучич залишився вірним своєму прозахідному курсу. Цього в Москві не очікували, почався переполох, у Белград терміново приїхав Патрушев і т. ін.

Після чого, як ми пам'ятаємо, вже Вучича з сім'єю змушені були ховати, виявивши машину зі зброєю в місці, де кортеж Вучича дорогою на роботу зазвичай сповільнюється до 10 км/год. Не виключено, що масова перевірка цих місць була ініційована у зв'язку з побоюваннями Вучича про те, що переривання чорногірської змови марно йому не мине.

Слід сказати, що сербська влада зробила все максимально м'яко для Росії - всіляко заперечує офіційну причетність Москви до підготовки заколоту в Чорногорії, списує все на кілька якихось неназваних "російських націоналістів" тощо. Однак зрив нею заколоту в Чорногорії, гадаю, серйозно ускладнив відносини з Москвою і подальше путінське планування подібних штук на Балканах, для чого Сербія явно розглядалася як очевидний плацдарм.

Ось така моя версія подій. Не може такого бути, кажете? А ви Крим і Донбас згадайте. Зараз такий час, коли все може бути.

Опублікував: Михайло Векленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як у Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...