Як Путін тисне на Україну через заручників, - політолог

Одним з мотивів затягування обміну з боку бойовиків є спроба прикрити той мерзенний і сумний факт, що частини з полонених вже немає в живих.

Леонід Кучма у Мінську. Ілюстрація:ipress.ua

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив, що бойовики маніпулюють питанням полонених, затягуючи обмін, тоді як насправді багатьох людей з нашого боку може вже не бути в живих. На жаль, такий ризик дійсно є. Про це у своєму блозі на сайті Новое время пише політолог Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

Я чув від людей, які займаються обміном полонених, у тому числі і по лінії СБУ, хоча інформація це делікатна і неофіційна, що мова йде про застосування тортур, надмірної жорстокості по відношенню до наших полоненим, моральний і фізичний тиск. Можливі різні варіанти - ситуація дуже непроста.

Тому я змушений обережно погодитися з Леонідом Кучмою: можливо, частина наших людей, які перебували в полоні, справді могли загинути в результаті таких дій бойовиків-сепаратистів.

Так що один з мотивів затягування обміну з боку бойовиків і приховування інформації про полонених - спроба прикрити той мерзенний і сумний факт, що частина з них вже загинули.

Є й інша сторона: тема полонених, починаючи від Надії Савченко і закінчуючи людьми, про яких широка публіка майже нічого не знає - навіть імен, - інструмент шантажу і маніпулювання з боку Путіна і сепаратистів. Темою заручників грають постійно.

Сепаратистів і Росію цікавить не обмін своїх на чужих; тема військовополонених для них виключно інструмент тиску на українську сторону. Через його використання вони намагаються змусити нас до поступок з інших питань.

На жаль, інструментарій відповідного тиску з нашого боку обмежений. Тим не менш, один з варіантів - активне залучення до вирішення долі заручників (адже мова йде не тільки про військових, там є і журналісти, і цивільні особи з проукраїнською позицією, які опинилися в ув'язненні у сепаратистів). Потрібно залучати міжнародні організації - від Amnesty International і Червоного Хреста до інших, включаючи російські. Це дуже важливо, адже до західних організаціям, як ми бачимо, сепаратисти ставляться з підозрою і, якщо не блокують, то обмежують їх діяльність.

Залучення ж російських організацій може стати непоганим тактичним ходом. Він не гарантує успіху, але дозволить уникнути хоча б заперечення і неприйняття діяльності "з порогу". Можна спробувати діяти і через російських правозахисників у тому числі, щоб натиснути на сепаратистів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В Росії настали омріяні сталінські часи: Друзів Гіркіна звинувачують у роботі на ЗСУ, - Казанський

четвер, 9 травень 2024, 0:30

"Z-патріоти шоковані й обурені - російське ФСБ звинувачує друзів Стрєлкова-Гіркіна у роботі на Україну. Кілька чоловік були затримані на Тульщині. Поки Стрєлков сидить у тюрмі за те, що надто сильно любив вітчизну і воював у її війні проти України, йог...

"Репліки зі змістом "та в носі ми бачили, що подумає Путін" означають, що вже сформований фундамент для цілого масиву рішень", - Голобуцький

четвер, 9 травень 2024, 0:15

"Дві практично одночасних новини", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Міністр внутрішніх справ Великої Британії прокоментував висилку російського аташе з пита...