Новий скандал в Мін'юсті: "Явка строго обязательна. По каждому отсутствующему докладывать Министру. (Юстиції, якщо що...)", - експерт (відео)

На сьогодні система БПД – потужна, розгалужена і зріла державна інституція нового, європейського, зразка. І скандал із непрозорим призначенням керівника центру нівелює весь позитивний досвід інституції.

Команда Координаційного центру з надання правової допомоги. Фото: pravda.com.ua.Вся країна спостерігає за захистом системи БПД (безоплатної правової допомоги). На це вже не можна закрити очі. І це не Фейсбук-протест та замовна кампанія, як здається Міністерству юстиції України. Так пише Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, кураторка Української школи політичних студій Світлана Матвієнко у своєму блозі в Українській правді, передають Патріоти України.

Після переконливо розставлених акцентів теперішнім заступником Міністра юстиції України Павлом Морозом, громадськість, працівники системи безоплатної правової допомоги та донорська спільнота зрозуміли, що ситуація ще більш критична.


Ми висловили позицію, вислухали звинувачення у всьому, і нас не зрозуміли. Ми не за персоналії, а за прозорий конкурс на серйозну посаду. Людина на ній має не просто бути, а уоособлювати цінності верховенства права та демократичних стандартів.

До прикладу, вимоги Правничої асамблеї Асоціації правників України:

- Скасувати результати проведеного конкурсного відбору.

- Розробити у відкритому режимі із залученням професійної громадськості новий порядок проведення конкурсу, професійні вимоги до кандидатів та методику оцінювання відповідності ним.

- Сформувати новий склад конкурсної комісії на тих самих засадах, на яких були сформовані конкурсні комісії з відбору керівників бюро правової допомоги з ініціативи Міністра юстиції України Павла Петренка у 2016 році.

- Провести новий конкурс з відбору директора Координаційного центру з надання правової допомоги.

- Розпочати публічну професійну дискусію щодо шляхів підвищення інституціональної незалежності системи безоплатної правової допомоги.Ми чекали позиції Міністра юстиції України та його розуміння політичної відповідальності за ці речі.

І ми отримали позицію керівництва Міністерства юстиції України – до нас звернулися працівники системи безоплатної правової допомоги – за допомогою, адже у вихідний люди вимушені працювати. Над чим? Пряма цитата: "... У нас реальний форс-мажор! В понедельник к 11.00 мне надо сбросить на Минюст списки на видеоконференцию, которая будет во вторник в 9.00 у нас в актовом зале. На видеоконференцию приглашаются Вы, все директора местных центров и все руководители бюро. Явка строго обязательна. По каждому отсутствующему докладывать Министру."

Тобто, у вівторок Мін'юст хоче зупинити роботу БПД. Закрити всі бюро? Адже працівники бюро з районів (1-2 працівники) – ведуть прийом людей, мають бути на судових засіданнях.

Пане Міністре, пані Перший заступник Міністра юстиції України – Вам плювати на клієнтів і права людини? Ваша вказівка є незаконною, бо центри і бюро не підпорядковані Мінюсту, а є територіальними відділеннями Координаційного центру з надання правової допомоги. Це пряме незаконне політичне втручання у роботу системи БПД. Це створює прямий ризик для порушення конституційного права на захист. А відповідно – і для порушення права на справедливий суд. А як же Конвенція захисту прав людини і основоположних свобод? Як ця багатостраждальна 6 стаття?

Чому сьогодні існування системи у такому вигляді опинилось під загрозою. Адже деяких недоброчесних політиків і чиновників розриває подвійне і суперечливе саме у собі бажання. З одного боку – опанувати цю інституцію і використати як організаційний та інформаційний ресурс у передвиборчій боротьбі якоїсь політичної сили. А з іншого боку – знищити її як питому заваду тому, аби й надалі тримати народ у правовому невігластві і покорі.

Те, що відбувається з системою безоплатної правової допомоги сьогодні – це Революція Гідності державної інституції нової України, за яку стояв Майдан у 2014 році, проти бандитів, брехунів і контрреволюціонерів, яких і сьогодні, на жаль, все ще немало засіло в окремих міністерствах, місцевих державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування. Ціннісно система БПД – той самий Майдан, але самоорганізований вже не як волонтерський рух, а як потужна, розгалужена і зріла державна інституція нового, європейського, зразка. Система БПД є сьогодні реальним прикладом і живою сутністю того, заради чого віддала життя Небесна Сотня.

На цьому фото – ядро команди Координаційного центру з надання правової допомоги, який стоїть на чолі розгалуженої мережі, що складається з 549 офісів по всій країні. Це унікальна державна інституція нового зразка, створена з нуля у 2012 (!) році, яка ґрунтується на цінностях поваги до гідності і прав людини, довіри і партнерства, прозорості та підзвітності, незалежності від політичного впливу, постійного удосконалення та інновацій. Ці цінності не є порожніми гаслами. Вони покладені в основу формалізованих стратегічних планів та процедур роботи системи. Саме навколо цінностей вдалося зібрати велику команду відданих і професійних романтиків, до якої сьогодні належить понад 2200 людей в усіх містах і районах України. Щорічно ця команда разом з незалежними адвокатами, залученими на контрактній основі державним коштом, надає правову допомогу понад 350 тисяч соціально вразливих людей, серед яких люди з інвалідністю, пенсіонери, діти, учасники АТО, ВПО. Завдяки роботі системи БПД майже зникли випадки побиття та тортур затриманих правоохоронними органами, сотні тисяч людей отримали шанс і змогли реально розв'язати складні юридичні проблеми у сфері сімейного, земельного, житлового, спадкового, трудового права, а також, що найважливіше – у спорах з компаніями – природними монополістами, органами державної влади та місцевого самоврядування. Мережа центрів БПД перебуває у партнерстві і щоденній взаємодії з сотнями місцевих громадських організацій, активістів, тисячами бібліотек і шкіл.

Система безоплатної правової допомоги повертає людям і територіальним громадам віру у право і справедливість, створює реальні можливості для вирішення повсякденних проблем у правовий спосіб – альтернативні до звичних, на жаль, корупційних чи силових шляхів. Це вириває звичайних людей з правової пітьми, пробуджує смак до прояву активної громадянської позиції, самоорганізації для контролю за діяльністю влади. Це паросток омріяної нами України майбутнього.

Ми закликаємо усіма доступними засобами захистити і зберегти систему безоплатної правової допомоги для українського суспільства заради майбутнього України!

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....