Інтерпол і страхи Путіна, - Віталій Портніков

Якби Путін був упевнений у своїх силах, він би просто не помічав Ходорковського.

Плакат в руках російської активістки. Фото: Радіо Свобода.

"Інтерпол очікувано відмовив Росії в розшуку колишнього власника компанії ЮКОС Михайла Ходорковського. У штаб-квартирі організації нагадали Москві, що її статут «категорично забороняє робити будь-які дії політичного, військового, релігійного чи расового характеру», - написав журналіст Віталій Портніков у своїй статті для Радіо Свобода, передають Патріоти України.

Але у Кремлі навряд чи очікували якогось іншого рішення Інтерполу. Не потрібно думати, що російське керівництво є таким наївним і не розуміє, якою буде міжнародна реакція на переслідування опального олігарха. Сама процедура звільнення Ходорковського з його подальшим виїздом на Захід не мала нічого спільного з класичним правом. У цивілізованому світі Ходорковського всі роки його ув’язнення сприймали як заручника Путіна. А його звільнення – як результат успішних переговорів політичного характеру.

Рішення про кримінальне переслідування Ходорковського – сигнал не для Заходу. Це нагадування всім представникам російської політичної і підприємницької еліти: Ходорковський продовжує перебувати у «чорному списку» Кремля. Його помилування аж ніяк не означає відновлення в громадянських правах. Якщо Ходорковський раптом вирішить приїхати в Росію, він буде негайно заарештований і засуджений. Тепер – за вбивство.

Оголошення в розшук – це і сигнал самому Ходорковському. Путін вважає його ворогом і сприймає його політичну діяльність як відкритий виклик. У Ходорковського не повинно бути ніяких ілюзій щодо настроїв російського президента і його оточення.

Але чи є це «сигналізування» демонстрацією впевненості Путіна в собі і своїх силах? Зовсім ні. Якби Путін був такий упевнений, він би просто не помічав Ходорковського. Спочатку так і було. Але тепер, коли Росія увійшла у фазу гострої економічної кризи і ситуація в країні погіршується з кожним днем, Путін просто боїться конкуренції.

Путін передбачає, що якась частина еліти почне шукати заміну неадекватному вождю. Що хтось зрозуміє – ситуацію можна виправити шляхом банального палацового перевороту. Але в цьому випадку спадкоємцем Путіна повинен стати той, хто користується довірою Заходу. Політик, який зможе претендувати на економічну допомогу і кредити та одночасно залишатися «своїм» для російської еліти.

Таких людей залишилося не так вже й багато. Один із них – колишній російський прем’єр Михайло Касьянов, якого почали посилено цькувати. Касьянов – досвідчений державний діяч із великими зв’язками в російських політичних колах. І він користується повагою на Заході. А інший – Ходорковський. І його теж почали цькувати.

Путін живе в жаху. Для того, щоб вижити, йому потрібно боротися з будь-якою людиною, що здатна відтягти Росію від краю прірви. Як і будь-який авторитарний правитель, Путін не бажає гинути сам. Його мета – загинути разом із Росією.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗС РФ формують ударний кулак для наступу на Харків: В ISW розповіли деталі операції

понеділок, 6 травень 2024, 9:14

Наступ на Харків чи Суми зможе відтягнути українських військових з інших критичніших ділянок фронту. Ворог посилив авіаційні, ракетні та удари дронами по українських північно-східних прикордонних регіонах, зауважили аналітики ISW. За словами українсько...

Народні прикмети на 6 травня: Не мочіть ноги в росі

понеділок, 6 травень 2024, 7:05

Православна церква України 6 травня за новим стилем вшановує пам'ять праведного Йова Багатостраждального, мучеників Парфенія та Калімаха. За старим стилем сьогодні вшановують Георгія Побідоносця, відзначають День ангела Юрія, Георгія та Єгора - всі ці ...