Хіти тижня. У Кремлі був сказ, близький до божевілля: Портников розповів, чим українці розлютили Путіна

Російське ставлення до українців нічим не відрізняється від російського ставлення до євреїв, що було засвідчено під час Шестиденної війни в Ізраїлі.

В.Портников. Фото: Новое Время.Українці, давши гідну відсіч агресії Кремля, зламали популярні російські стереотипи про себе. Для президента РФ Володимира Путіна це стало холодним душем. Про це пише журналіст Віталій Портников у блозі на сайті "7 днів", передають Патріоти України.

Коментуючи російсько-український конфлікт, журналіст навів приклад Шестиденної війни 1967 року, коли Ізраїль здобув перемогу над п'ятьма арабськими країнами, яких підтримував Радянський Союз.

"На озброєння і підтримку огидних диктатур витрачалися мільйони доларів - а в результаті все рухнуло за шість днів. Було від чого скаженіти. Я саме так назву реакцію радянських керівників і великої частини громадян - сказ, невгамовний, нездоланний, близький до божевілля сказ. І він був пов'язаний не просто з перемогою Ізраїлю. Він був пов'язаний з крахом головного стереотипу навіть не радянського, а російського імперського життя - презирства до євреїв, уявлення про них, як про боягузів, "воюючих у Ташкенті", - пише Портников.

При цьому, на думку журналіста, "російське ставлення до українців нічим не відрізняється від російського ставлення до євреїв".

"Це зневага до "спритних" сусідів. Єврей - торгаш і хитрун, але ніякий не воїн. Українець може навіть служити в армії, але він там старшина, його цікавить майно, подвигу йому не зробити. Звичайно, і українці можуть розповісти про свої військові доблесті - але в російській масовій свідомості ці історії не затримуються. Та й потім всі ці подвиги - вони "всередині" російського державного проекту, вони не вважаються", - пояснив він.

"Багаторічне повоєнне протистояння військ НКВС з Українською повстанською армією - боротьба з бандитизмом, з військовими злочинцями, з нацистськими посібниками, що завгодно, тільки не героїзм. Саме це мав на увазі Путін, коли в своєму знаменитому "посткримському" інтерв'ю, вже працюючи над нападом на Україну, запевняв журналістів, що жоден українець ніколи не вистрілить у російського солдата. Тому що "брат"? Чи тому що боягуз?" - пише Портников.

"Стихійне формування українських добровольчих батальйонів, відродження Української армії, звернення українців до своєї справжньої - а не нав'язаної колонізаторами - історичної пам'яті - все це стало для Кремля справжнісіньким холодним душем, у якому у Путіна вже не було довгоочікуваного партнера. Залишалося тільки скаженіти, скаженіти до падучої, до кривавих хлопчиків у старечих очах - все як у 1967 році! Історія завжди повторюється, коли зневажаєш і ненавидиш тих, хто поруч, і не вважаєш їх людьми", - додав він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Польщі і Румунії проросійські сили готують антиукраїнські провокації: що відомо - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 5:00

23 квітня Сенат остаточно схвалив законодавчий пакет, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та економічної допомоги Україні. Білий дім вже заявив, що готує для відправлення в Україну допомогу на 1 мільярд доларів. ...

В РФ горять заводи і НПЗ. Губернатор влаштував диверсію. Скоро за ним прийде ФСБ - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 2:35

В різних куточках Росії палає після масштабної атаки безпілотників України. Незважаючи на незадоволення з боку США Україна продовжує бити по нафтобазам і іншій критичній інфраструктурі ворога. Але цікаво інше – губернатор одного з регіонів зробив заяву...