Хтось із Генштабу буде принесений в жертву: Чи піде у відставку Муженко через вибухи в Калинівці, - політолог

Ймовірно, повториться історія, яка сталася з Гонтарєвою. Наступного року Муженко піде з посади начальника Генштабу за власним бажанням, на пенсію. А Порошенку слід знайти наступника Муженка, професійного, а головне, – лояльного до президента.

Віктор Муженко. Фото:Телеграф

Одна з відомих політтехнологій: атакувати когось з представників тієї чи іншої політичної команди, але цілити в лідера цієї команди. Так чи інакше, Віктор Муженко є представником президентської команди. Питання його присутності на посаді начальника Генштабу України – сфера відповідальності президента. В даному випадку, тут спрацьовує підхід: не можна критикувати президента, але критикуючи Муженка, ми непрямо б'ємо і по Порошенку. Про це пише на сайті Новое время політолог Володимир Фесенко, передають Патріоти України, продовжуючи:

Заява народного депутата Антона Геращенка, який запропонував відправити Віктора Муженка у відставку, у багатьох викликала запитання: чи не виник конфлікт між президентською командою і командою міністра МВС Авакова? Швидше за все, мова йде про викид емоцій. Геращенко схильний до таких ескапад. Звичайно, ця ситуація відображає напругу, присутню між командами Порошенка і Авакова. Про це зараз багато розмірковують, і думаю, немає диму без вогню.

Щодо позиції Олександра Турчинова, який вважає, що за пожежу на арсеналі під Калинівкою несе відповідальність, в тому числі Муженко, думаю, що у голови РНБО можуть бути свої претензії або незадоволеність начальником Генштабу. Можливо, ми не знаємо про якісь конфліктні лінії між ними. І Турчинов так само може спробувати скористатися цією ситуацією, щоб прибрати керівника, який його не влаштовує.

В цілому ж, у конкурентних відносинах будь-який конфліктний або кризовий привід можна використовувати проти конкурентів: тобто через відсторонення Муженка домогтися ослаблення президента або, скажімо, ослаблення його впливу на Збройні сили. Як це часто буває в таких ситуаціях, зараз потрібно знайти винного і покарати його, принести когось у жертву. Тим більше, Муженко (як і Гонтарєва свого часу) – фігура мало популярна. Тому питання його відставки – питання часу.

У будь-якому випадку, є вимоги відставки Муженка. І є інтереси різних сторін. Як може ця ситуація розвиватися далі?

Потрібно враховувати особливості сприйняття цієї ситуації самим Порошенком. З точки зору класичної логіки поведінки політичних лідерів, якщо від президента вимагають публічно покарати начальника Генштабу, то Порошенко може сприймати це як прагнення послабити його контроль над Збройними силами. Тоді, згідно з цією логікою, президент не піде на відставку Муженка.

Це буде виглядати як прояв слабкості. З урахуванням контексту, президент не може виконувати ультиматуми, навіть ультиматуми своїх політичних партнерів. І вийде ефект прямо протилежний. Тому, вважаю, що покарають, швидше за все, заступника Віктора Муженка, безпосередньо відповідального за забезпечення безпеки і зберігання боєприпасів. Хтось буде принесений в жертву, і це буде високопоставлений керівник Генштабу.

Ймовірно, повториться історія, аналогічна до тієї, що сталася з Валерією Гонтарєвою. Наступного року Муженко піде з посади начальника Генштабу за власним бажанням, на пенсію. І зараз питання для Порошенка полягає в іншому: знайти наступника Муженка, професійного, гідного, а головне, – лояльного до президента.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Глава МЗС Польщі припустив, у якому разі російські генерали можуть "прибрати" Путіна

неділя, 28 квітень 2024, 21:44

Сікорський нагадав, що існує ланцюжок командування від міністерства оборони й Генерального штабу для використання ядерної зброї. Тому він не виключає, що самі генерали можуть ослухатися диктатора. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський за...

Військовий експерт Мусієнко закликав не розносити "зраду" щодо відходу ЗСУ від Очеретиного

неділя, 28 квітень 2024, 20:43

Збройні Сили України доволі вдало та успішно тримають оборону на Сході, попри те, що ворог переважає за чисельністю, кількості артилерії та авіації. російські війська ведуть наступ на Донецькому напрямку із 10 жовтня 2023 року, відколи розпочали масова...