"Коаліція без відповідальності": Портніков пояснив, чому Україну довірили "технократам"

Соціал-демократи у Німеччині не побоялися направити на найскладніші ділянки роботи - в міністерство економіки і МЗС - власних лідерів, а не якихось професорів і менеджерів.

Олег Ляшко та Юлія Тимошенко. Фото: newsme.com.ua.

"Так званих "технократів" запрошують тільки тоді, коли політики відмовляються від відповідальності", пише Віталій Портніков у своїй статті для сайту Еспресо ТБ, передають Патріоти України.

Ані "Батьківщина", ані "Самопоміч" виявилися не здатними відкликати своїх міністрів з уряду Яценюка навіть після заяв про вихід з коаліції. Зрозуміло, у лідерів цих політичних формувань і їхніх депутатів це викликає логічні питання: що ж це за коаліція така і яким може бути вплив партій на те, що відбувається в ній? Та ніякого!

Але на місці виборців цих партій я задався б іншим питанням - а кого саме вони делегували в уряд? Чому в кабінеті виявлялися або політики, далекі від керівництва цими партіями, або просто люди, які не мали ніякого відношення до "Батьківщини" або "Самопомочі"? Чому сама ідея побачити в уряді Юлію Тимошенко, Андрія Садового або Олега Ляшко викликає сміх? Чим вони краще - або гірше - лідера фракції "Народний фронт", який став прем'єр-міністром?

Давайте просто уявимо собі уряд, в якому Юлія Тимошенко - міністр економічного розвитку, Андрій Садовий - міністр інфраструктури, Олег Ляшко - міністр соціальної політики. Хіба Тимошенко з її дивовижною енергією не могла б сприяти приватизації державних компаній? Хіба Садовий не міг би перенести свій досвід розвитку інфраструктури Львова на всю країну? Хіба Ляшко не хоче втілити в життя свої обіцянки у соціальній сфері? Хіба виборці цих партій не вірять в ефективність і менеджерські здібності їхніх лідерів? А якщо не вірять, чому за них голосують?

Чому погоджуються з тим, що люди, яким вони довірили своє майбутнє, вважають цікавішими критику з парламентської лави або роботу в місцевому самоврядуванні ніж діяльність у виконавчій владі. Хіба такий важливий для Садового Львів не виграв би від модернізації всієї української інфраструктури? Хіба виборцям Юлії Тимошенко не стало б краще, якби Юлія Володимирівна доклала свій вплив для приватизації державних підприємств, адже у неї вже є чудовий досвід продажу "Криворіжсталі"? Ну а віддати соціальні статті бюджету знедоленим Олегу Ляшко не виборець - сам Бог велів.

Прикро, що ці слова виглядають як справжнісінька політична фантастика і для самих лідерів партій, і для їхніх шанувальників, впевнених, що кумирів потрібно "берегти". Але давайте подивимося на Німеччину, на її "велику коаліцію" непримиренних опонентів. Соціал-демократи не побоялися направити на найскладніші ділянки роботи - в міністерство економіки і МЗС - власних лідерів, а не якихось професорів і менеджерів. Вони розуміють, що можуть поплатитися за роботу електоральним результатом, але знають, що таке справжня політична відповідальність. І так у всьому цивілізованому світі. Так званих "технократів" запрошують тільки тоді, коли політики відмовляються від відповідальності - на вкрай обмежений період.

І мені цікаво - що ж буде після наступних виборів? Лідери партій знову залишаться в парламентських і мерських кріслах? За стан справ в країні будуть відповідати запрошені менеджери, іноземці - хто завгодно, тільки не ті, за кого ми голосували? І що зміниться в такому випадку?

І на закінчення - фантастична картина. 16 лютого 2016 року. Звіт уряду завершено. У ложі міністрів поруч з Яценюком - Луценко, Тимошенко, Садовий, Ляшко. Євген Березюк просить слова і просить підтримати найкращий уряд за всю історію країни. Садовий флегматично киває соратнику. Альона Шкрум бере слова з місця і нагадує, яких вражаючих результатів домоглися прем'єр Яценюк і перший віце-прем'єр, міністр економіки Тимошенко. Юлія Володимирівна скромно посміхається у відповідь. Радикали просто аплодують. Стоячи.

У кулуарах журналісти беруть інтерв'ю у одеського губернатора. "Нам довелося створити єдину партію для змін в країні і при цьому не вдавалося уникнути розбіжностей. Але ваша коаліція - приклад єдності і відповідальності. Браво!" - захоплено каже Михаїл Саакашвілі. На жаль, це не про нас.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...