Кремль даремно сподівається: У клуб "диктаторів" Путіна ніхто не хоче вступати - Bloomberg

Передумов створення антизахідного клубу немає, адже більшість "друзів" Путіна використовують Росію ситуативно лише для отримання власної короткострокової вигоди.

Фото:https://www.bloomberg.com/

На саміті G-20, що відбувся цими вихідними в китайському Ханчжоу, президент Росії Володимир Путін знаходився в статусі почесного гостя, яким його наділила приймаюча сторона. Це досить різка зміна для того, хто за всі два роки тому був вигнаний з вищої за рангом організації - G-8 (тепер G-7). Про це пише видання Bloomberg, передають Патріоти України.

Такий поворот колеса фортуни для Путіна - він у четвер дав пихате інтерв'ю "Bloomberg" - змусив деяких затурбуватися. Є побоювання, що поліпшивши свої відносини з Китаєм та Іраном, а також налагодивши зв'язки з Туреччиною і Єгиптом, Росії вдасться сформувати блок авторитарних країн, готових йти на порушення глобального статус-кво, встановленого демократичними країнами Європи та Північної Америки. Чи може такий "клуб диктаторів" стати свого роду ехом Троїстого пакту, який уклали Німеччина, Італія і Японія під час Другої світової війни?

Кажучи коротко, ні. Економіка Росії залишається слабкою, вона менша, ніж економіка Південної Кореї. І навіть при величезному збільшенні військового бюджету останніх років, сучасна Росія навряд чи становить загрозу такої ж сили, яким був Радянський Союз. Насправді встановлення більш тісних економічних і дипломатичних зв'язків може зробити Росію більш відповідальним світовим гравцем, прихильним впорядкованій економічній системі взаємодій і більш уразливим для економічних санкцій.

Приховані мотиви Росії при укладенні енергетичних угод зрозуміти не важко. Путін зустрічався з президентом КНР Сі Цзіньпіном в червні і обіцяв збільшити торговий оборот між країнами до 50 мільярдів доларів. Після цього Китай оголосив, що буде нарощувати допомогу проросійському сирійському уряду, а також проводити військові навчання з російським військовим флотом. Громадянська війна в Сирії також зблизила Росію з Іраном, оскільки лідери обох цих держав зацікавлені у виживанні диктатора Башара Асада.

В цей же час Росія розморожує відносини з Туреччиною і Єгиптом. Після липневої невдалої спроби військового перевороту президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган вирушив до Москви, щоб принести вибачення за те, що в минулому році турецькі військові збили російський винищувач.

Вибачення Путін негайно прийняв і зняв заборону на поїздки і обмеження на імпорт. "Ми бачимо явний інтерес з боку президента Туреччини до відновлення повномасштабних відносин з Росією", - сказав Путін журналістам "Bloomberg". Паралельно президент Єгипту Абдель Фаттах аль-Сісі веде переговори про вільну торгівлю між його країною і державами Євразійського економічного союзу, до якого входять Росія і кілька колишніх радянських республік.

Однак ніщо з цього не може привести до створення антизахідного клубу. Китай називає Путіна почесним гостем, але майже в кожному російсько-китайському економічному проекті піднебесна є домінуючим партнером, а російські підприємства стають все більш залежними від китайських грошей і ринків.

Інтерес Китаю до конфлікту в Сирії і пошук підтримки з боку Росії для своїх патрулів в Південно-Китайському морі відображає лише його прагнення грати роль світової держави, яка була б адекватною з її економічною потужністю, а не бажання підтримати Путіна.

Що стосується Росії і Ірану, то вони є друзями лише поки це їм вигідно. Їх "союз" не витримає ні найменшої спроби Росії порушити план Ірану стати домінуючою силою в регіоні. У разі Туреччини і Єгипту, вони заграють з Путіним лише для отримання короткострокової вигоди, адже обидві країни в значній мірі залежать від Заходу. США допомагає Єгипту купувати зброю, в той час як Туреччина - один з історичних ворогів Росії - є членом НАТО і має глибокі торговельні зв'язки з Європою.

Сьогодні проблема прямої військової загрози з боку Росії на адресу Заходу починається і закінчується в Східній Європі. Москва в якості потужної зброї використовує поширення дезінформації, робить кібер-атаки і розпалює політичні заворушення. США слід продовжувати нарощувати підтримку своїх союзників по НАТО, зберігати економічний тиск на Росію, щоб домогтися мирного врегулювання в Україні і більш конструктивної позиції Москви щодо Сирії.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Танк на курячих ніжках": Окупанти викотили на поле бою нову модель Blyat-mobile (фото, відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 14:01

Російські загарбники кинули у бій свій черговий «танк-мутант» з кустарним захистом від FPV-дронів. Відповідними скріншотами з розвідувального безпілотника ЗСУ поділився у себе у Telegram-каналі український журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти Укр...

"Ви вчинили не як чоловік": Влад Міцкевич показав нове фото з Олею Поляковою і розповів про їхні "стосунки", підписники відреагували

вівторок, 16 квітень 2024, 13:31

Ексучасник МастерШеф Влад Міцкевич, який раніше опублікував особисті фото зі співачкою Олею Поляковою і натякнув, що між ними був роман, поділився новими подробицями їхніх «стосунків». У новому відео, опублікованому в TikTok, Міцкевич повідомив, що вон...